Σύμφωνα με τα ευρήματα του νευροεπιστήμονα του Πανεπιστημίου Yale, GordonShepherd, η γευστική δοκιμή των κρασιών βάζει σε λειτουργία τον εγκέφαλό μας περισσότερο από κάθε άλλη ανθρώπινη συμπεριφορά.
Από την πρώτη ματιά μέχρι το στόμα και την τελική κατάποση του κρασιού υπάρχει μια τεράστια γκάμα αισθητήριων, κινητικών και κεντρικών συστημάτων του εγκεφάλου που συμμετέχουν. Όλες μαζί, οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν περισσότερη εγκεφαλική δραστηριότητα από την ακρόαση μουσικής ή την επίλυση ενός περίπλοκου μαθηματικού προβλήματος!
Μάλιστα, στο βιβλίο του «Neuroenology: Πώς ο εγκέφαλος δημιουργεί την γεύση του κρασιού» διερευνά όλες τις πολύπλοκες νευρικές διεργασίες που σχετίζονται με τη γεύση και την εκτίμηση του κρασιού, συμπεριλαμβανομένης της οπτικής εκτίμησης της φιάλης και του κρασιού στο ποτήρι και της αλληλεπίδρασης μεταξύ του υγρού, του οξυγόνου και του σάλιου στο στόμα, στη γλώσσα, στο διάφραγμα και στο λαιμό.
Τα μόρια του κρασιού διεγείρουν χιλιάδες υποδοχείς γεύσης και οσμής, στέλνοντας σήματα στον εγκέφαλο που ενεργοποιούν μαζικούς υπολογισμούς,περιλαμβάνοντας αναγνώριση προτύπων, μνήμη, κρίση αξίας, συγκίνηση και ευχαρίστηση. Με λίγα λόγια, ενώ ένα πρόβλημα μαθηματικών απαιτεί περιορισμένη ποσότητα εγκεφαλικής δραστηριότητας, η αξιολόγηση του κρασιού εμπλέκει πολυάριθμα αισθητήρια συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του να βλέπει, να μυρίζει και να δοκιμάζει.
Οπότε, μην ξεχνάτε να πίνετε κρασί αλλά πάντα με μέτρο! Εις υγείαν!