»Blog

Το μέγεθος της γουλιάς και το άρωμα του κρασιού

στην κατηγορία  :  Blog

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης το μέγεθος της γουλιάς που παίρνουμε όταν δοκιμάζουμε επηρεάζει το άρωμα του κρασιού, εξαιτίας της αλληλεπίδρασης των πτητικών αρωματικών ουσιών και του σάλιου. Έτσι αρώματα όπως αυτά των μούρων, των κερασιών, του γκρέιπφρουτ και του μελιού είναι ευκολότερο να τα αντιληφθούμε πίνοντας μεγάλες γουλιές. Κατ’ επέκταση διαφορετικού μεγέθους γουλιές ανταποκρίνονται καλύτερα …

Θα γίνει ο Άρης ο διαπλανητικός Διόνυσος;

στην κατηγορία  :  Blog

Τζέλα Βέκιου. Το αχανές διάστημα πάντα κέντριζε το ενδιαφέρον: η Σελήνη με τις υποτιθέμενες διώρυγες και ο Άρης με το ερυθρό χρώμα κατέκτησαν επάξια μια θέση στην μυθολογία και στην φαντασία των ανθρώπων. Φυσικά με την ανάπτυξη της επιστήμης τα μυστήρια έπαψαν να υπάρχουν και οι επιστήμονες άρχισαν να αναζητούν άλλους τρόπους «προσέγγισης» των πλανητών. Κάπως έτσι πρόσφατα επιστήμονες από …

Που θα φτάσει η εξέλιξη της φόρμας του βαρελιού;

στην κατηγορία  :  Blog

Βέκιος Γιώργος. Από την εποχή των Ρωμαίων τα ξύλινα βαρέλια που αντικατέστησαν τους πήλινους αμφορείς το σχήμα του βαρελιού ήταν σταθερό. Με το γνωστό σχήμα, ελαφρά «φουσκωμένο» στο μέσον, που επιτρέπει στον εύκολο χειρισμό του, οι διαφορές που υπήρχαν στις οινικές περιοχές περιορίζονταν στην χωρητικότητα (Cognac 205 lit., Bordeaux 225 lit., Bourgogne 228 lit.). Μέχρι πρόσφατα! Με μια καινοτόμο πρόταση …

Όλα καλά με το Ασύρτικο; Διαπιστώσεις και προκλήσεις για την πορεία της φημισμένης ελληνικής ποικιλίας

στην κατηγορία  :  Blog

κείμενο: Gaia Wines Ολοκληρώθηκε και φέτος ο τρύγος του Ασύρτικου της Σαντορίνης, της ξακουστής ελληνικής ποικιλίας που ταξιδεύει στις πιο μακρινές αγορές του κόσμου. Δυστυχώς όμως παρά την σταθερή ανοδική του τάση σε πωλήσεις, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων με κυριότερη την ολοένα και χαμηλότερη παραγωγή. Οι μειωμένες φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες βροχοπτώσεις τα τελευταία χρόνια στο νησί έχουν …

Η γευστική δοκιμή του κρασιού γυμνάζει το μυαλό περισσότερο από τις μαθηματικές ασκήσεις!

στην κατηγορία  :  Blog

Σύμφωνα με τα ευρήματα του νευροεπιστήμονα του Πανεπιστημίου Yale, GordonShepherd, η γευστική δοκιμή των κρασιών βάζει σε λειτουργία τον εγκέφαλό μας περισσότερο από κάθε άλλη ανθρώπινη συμπεριφορά. Από την πρώτη ματιά μέχρι το στόμα και την τελική κατάποση του κρασιού υπάρχει μια τεράστια γκάμα αισθητήριων, κινητικών και κεντρικών συστημάτων του εγκεφάλου που συμμετέχουν. Όλες μαζί, οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν περισσότερη …

Οι ρομποτικοί φύλακες των αμπελιών

στην κατηγορία  :  Blog

Στην βοήθεια της τεχνολογίας κατέφυγε ένας παραγωγός προκειμένου να εμποδίσει τις καταστροφές που προκαλούσαν τα πουλιά στα σταφύλια του. Ένα σύστημα εκπομπής ακτινών laser αποδείχθηκε πολύ καλή επιλογή καθώς η καταστροφή των σταφυλιών περιορίστηκε στο εντυπωσιακό ποσοστό του 99,8% και οικονομία σε χρήμα περίπου 25.000 δολάρια. Ο οινοποιός εγκατέστησε το ρομποτικό σύστημα, η τροφοδοσία με ρεύμα γίνεται από ηλιακά πάνελ, …

Παλαιότερα

Θέλετε να διαβάζετε δωρεάν online το περιοδικό
αλλά και να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα της ιστοσελίδας μας;

✉ ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ EMAIL ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΔΙΟ!

* ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΑΙΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΜΑΣ.