»Blog

Η γευστική δοκιμή του κρασιού γυμνάζει το μυαλό περισσότερο από τις μαθηματικές ασκήσεις!

στην κατηγορία  :  Blog

Σύμφωνα με τα ευρήματα του νευροεπιστήμονα του Πανεπιστημίου Yale, GordonShepherd, η γευστική δοκιμή των κρασιών βάζει σε λειτουργία τον εγκέφαλό μας περισσότερο από κάθε άλλη ανθρώπινη συμπεριφορά. Από την πρώτη ματιά μέχρι το στόμα και την τελική κατάποση του κρασιού υπάρχει μια τεράστια γκάμα αισθητήριων, κινητικών και κεντρικών συστημάτων του εγκεφάλου που συμμετέχουν. Όλες μαζί, οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν περισσότερη …

Οι ρομποτικοί φύλακες των αμπελιών

στην κατηγορία  :  Blog

Στην βοήθεια της τεχνολογίας κατέφυγε ένας παραγωγός προκειμένου να εμποδίσει τις καταστροφές που προκαλούσαν τα πουλιά στα σταφύλια του. Ένα σύστημα εκπομπής ακτινών laser αποδείχθηκε πολύ καλή επιλογή καθώς η καταστροφή των σταφυλιών περιορίστηκε στο εντυπωσιακό ποσοστό του 99,8% και οικονομία σε χρήμα περίπου 25.000 δολάρια. Ο οινοποιός εγκατέστησε το ρομποτικό σύστημα, η τροφοδοσία με ρεύμα γίνεται από ηλιακά πάνελ, …

Ο ήχος του φελλού: o εγκέφαλός μας «επηρεάζει» τις γευστικές θηλές

στην κατηγορία  :  Blog

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο ήχος που ακούγεται την στιγμή που βγαίνει ο φελλός από την φιάλη, αυξάνει κατά 15% την βαθμολογία του κρασιού. Η έρευνα διεξήχθη από το εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Oxford. Ένα σημείο που όπως φαίνεται δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα βιδωτά πώματα στην μάχη των πωλήσεων απέναντι στα πώματα φελλού. Ο ήχος «κρακ» …

Kyοhο, η ποικιλία με την μεγαλύτερη έκταση παγκοσμίως

στην κατηγορία  :  Blog

Η Kyoho δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή και όμως είναι η ποικιλία που καλλιεργείται στην μεγαλύτερη έκταση παγκοσμίως, συνολικά σε 365 χιλιάδες εκτάρια σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το 2015 ο OIV. Αν και είναι γνωστές περίπου 10.000 ποικιλίες σε όλο τον κόσμο, 13 από αυτές καταλαμβάνουν περισσότερο από το 1/3 τη επιφάνειας του παγκόσμιου αμπελώνα ενώ 33 καλύπτουν το 50%. …

Έλεγχος γενετικά τροποποιημένων ζυμών με την χρήση φωτός

στην κατηγορία  :  Blog

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Princeton ανακάλυψαν τρόπο να χρησιμοποιούν το φως για να ελέγχουν συγκεκριμένες ομάδες νευρώνων με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Αυτή η μέθοδος δοκιμάστηκε για τον έλεγχο του μεταβολισμού σε ζωντανά κύτταρα. Μέσα από σειρά πειραμάτων, χρησιμοποιήθηκε φως για τον έλεγχο γενετικά τροποποιημένων ζυμών με σκοπό να αυξηθεί η παραγωγή των εμπορικά πολύτιμων χημικών ουσιών. …

Τα στέμφυλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες βιομηχανίες για τα αντιοξειδωτικά τους στοιχεία

στην κατηγορία  :  Blog

Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Nebraska-Lincoln σκέφτηκαν ότι τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που βρίσκονται στα στέμφυλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή καλλυντικών, τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων. Με αυτό τον τρόπο η παραγωγή κρασιού θα ήταν φθηνότερη αλλά και πιο αποδοτική για τον παραγωγό. Η παγκόσμια βιομηχανία κρασιού παράγει 14 εκατομμύρια τόνους στεμφύλων κάθε χρόνο. Τα στέμφυλα αυτά αποτελούνται από σπόρους, κοτσάνια και …

Η νομιμοποίηση της κάνναβης μπορεί να είναι απειλή για το κρασί;

στην κατηγορία  :  Blog

Στην Αμερική η βιομηχανία της κάνναβης μπορεί να αποτελέσει απειλή για το κρασί γι αυτό διοργανώνονται συμπόσια για την σωστή ενημέρωση του κλάδου. Η χρήση της κάνναβης είναι νόμιμη σε 6 πολιτείες των Η.Π.Α. και από τις αρχές του 2018 νομιμοποιήθηκε και στην Καλιφόρνια. Η νομιμοποίηση αυτή προβλημάτισε αρκετά τον κλάδο του κρασιού, ειδικότερα τους οινοπαραγωγούς μιας και η βιομηχανία …

Ανακαλύφθηκε αρχαίο κρασί από ρύζι 2.000 ετών στην Κίνα

στην κατηγορία  :  Blog

Αρχαιολόγοι στην Κίνα ανακάλυψαν κρασί από ρύζι 2.000 ετών μέσα σε μπρούντζινο δοχείο και αυτόματα κατατάσσεται σαν ένα από τα παλαιότερα ποτά που έχουν ανακαλυφθεί. Το μπρούντζινο δοχείο βρέθηκε στην πόλη Σιάν από επιστήμονες του Αρχαιολογικού Ερευνητικού Ινστιτούτου της Σαάνζι που έκαναν εκσκαφές τάφων από τον Μάιο του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Το κρασί από ρύζι ήταν μόλις …

Χρήση drone για την αποφυγή παγετού στις γεωργικές καλλιέργειες

στην κατηγορία  :  Blog

Ο Gerard Strumpler, ένας παραγωγός μύρτιλων στη Γαλλία, σκέφτηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιεί Drone για την αποφυγή παγετού στις γεωργικές καλλιέργειες. Το σχέδιο έχει τίτλο “Protégel” και χρησιμοποιεί Drone το οποίο θα πετάει πάνω από τις γεωργικές καλλιέργειες και θα “σπρώχνει” τον αέρα με σκοπό να εμποδίζεται η δημιουργία πάγου στα φυτά. Σε συνδυασμό με το παραπάνω, ο Gerard Strumpler …

Μεγάλη απάτη στα κρασιά “Côtes-du-Rhône” της Γαλλίας

στην κατηγορία  :  Blog

Οι Γαλλικές αρχές ανακάλυψαν μία μεγάλη απάτη σχετικά με εμφιάλωση κρασιών της κοιλάδας τους Ροδανού στην Γαλλία. 480,000hl (εκατόλιτρα) επιτραπέζιου οίνου είχαν εμφιαλωθεί και πουληθεί ψευδώς ως κρασιά γνωστών Π.Ο.Π. περιοχών του Ροδανού όπως “Côtes-du-Rhône”, “Côtes-du-Rhône Villages” και “Chateauneuf-du-Pape” μεταξύ Οκτωβρίου του 2013 and Ιουνίου το 2016. 480,000hl (εκατόλιτρα) ισούνται με δεκάδες εκατομμύρια μπουκάλια καθώς και το 15% της συνολικής …

Παλαιότερα

Σας αρέσουμε και δεν θέλετε να χάνετε τεύχος μας;

✉ ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ EMAIL ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΔΙΟ!

* ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΑΙΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΜΑΣ.

Τελευταίο τεύχος

Banner Δομική

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ: CLICK FOR MORE ⤵

oinologia
domiki

Expertech

Banner Dfiles