Τεύχος #56, Ιούνιος 2019

2
5,450

Τεύχος #56 / Περιεχόμενα:

    ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ:
  • Η λαμπρή πορεία στο εξωτερικό & οι δυνατότητες εξέλιξης στην Ελλάδα [Ειρήνη Τσιριγώτη] …go to page
  • Ξένα μοντέλα οινοτουρισμού [Ειρήνη Τσιριγώτη] …go to page
  • Έρευνα συμπεριφοράς & προτιμήσεων των επισκεπτών στην Ελλάδα [Λευτέρης Φωκαεύς] …go to page
  • Συνέντευξη Σ.Ε.Τ.Ε. (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) [Ειρήνη Τσιριγώτη] …go to page
  • Οινοποιείο & οινοτουρισμός [Γιώργος Βέκιος] …go to page
    ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
  • Συνέντευξη Tonnellerie Radoux [Τζέλα Βέκιου] …go to page
  • Χιτοζάνη: μια καινοτόμος προσέγγιση για ήπια οινοποίηση [Κάλλια Δρόσου] …go to page
  • Το ροζέ του ηλίου [Γιώργος Βέκιος] …go to page
  • Οίκος Vicard: σύγχρονες τάσεις & καινοτομίες στη βαρελοποιία [Σωτήρης Αρβανιτίδης – Κλεοπάτρα Νικολάου] …go to page
    ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ:
  • Η πλαστικότητα της ποικιλίας Chardonnay απέναντι στο κλίμα [Γιώργος Βέκιος] …go to page
  • DroneAgronomics: εξειδικευμένη υπηρεσία αμπελουργίας ακριβείας [Θοδωρής Ζαζόπουλος] …go to page
  • Αρχές του κλαδέματος παραγωγής [Γιάννης Δουκατάς +] …go to page
    ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ:
  • Διαχείριση αποβλήτων [Δημήτρης Καραχάλιος] …go to page
    ΟΙΝΟΣΚΟΠΙΟ:
  • Το 21ο Διεθνές Συνέδριο Αμπελουργίας της Giesco …go to page
  • Ήρθε άραγε το τέλος των υψηλόβαθμων κρασιών; …go to page
  • Προζυμωτική βιοπροστασία σε σταφύλια και γλεύκος [Χρήστος Ζαχαρόπουλος]…go to page
  • Παρουσίαση «Κρητική Αμπελογραφία» …go to page
  • Οικολογικές φιάλες από φυτικές ίνες …go to page
  • Ο πόλεμος των άστρων στα αμπέλια …go to page
  • Πώς θα αυξήσω το φρέσκο χαρακτήρα των ερυθρών κρασιών; …go to page
  • Παρουσίαση «Faces of Greek Wine» …go to page
  • Αλλαγές στη νομοθεσία για την ογκομέτρηση δεξαμενών …go to page

Editorial

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ!

Μέσα στις επόμενες σελίδες θα βρείτε να σας περιμένει -μεταξύ άλλων- ένα ειδικό αφιέρωμα γύρω από ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα: τον Οινοτουρισμό.

Όντας μία εκ των καλεσμένων του 3ου θεματικού SETE workshop με τίτλο «Το κρασί συναντά τον τουρισμό», που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου και πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2018 στο Impact Hub Athens βεβαιώθηκα ακόμα μία φορά για τη σημαντικότητα της ενίσχυσης της οινογαστρονομικής εμπειρίας του επισκέπτη η οποία θα προκαλέσει την αύξηση των ωφελειών για όλους εμπλεκομένους κλάδους.

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να επενδύσουμε σε καινοτόμα μοντέλα συνεργασίας, όπως πολύ σωστά τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΟΑO κ. Βαγγέλης Αργύρης, ώστε να συνδημιουργήσουμε αξιομνημόνευτες εμπειρίες αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσο, δεν αρκεί μόνο να προσφέρονται υψηλής ποιότητας κρασιά και ξενοδοχειακά καταλύματα.

Δύο σπουδαίοι φορείς του αμπελοοινικού κλάδου που ήδη κινούνται σε αυτούς τους ρυθμούς είναι οι «Wines of Crete» και «Οίνοι Βορείου Ελλάδος». Ο πρώτος, μετρώντας 29 επισκέψιμα οινοποιεία – μέλη έχει δημιουργήσει 10 μοναδικές ημερήσιες οινοδιαδρομές που υπόσχονται να «διηγηθούν» στον επισκέπτη την οινική παράδοση της Κρήτης. Ο δεύτερος αποτελείται από 27 επισκέψιμα οινοποιεία και 60 συνεργαζόμενα μέλη, προσφέροντας στο κοινό 8 ξεχωριστές οινικές διαδρομές με πλήθος δραστηριοτήτων: ξεναγήσεις, γευσιγνωσίες, μουσεία οίνου κ.λπ. που σίγουρα θα μυήσουν κάθε έναν που θα τους ακολουθήσει στη βορειοελλαδίτικη οινική κουλτούρα. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το 2017 επισκέφθηκαν τα οινοποιεία της Β. Ελλάδας 100.000 τουρίστες.

Όπως φαίνεται το κεφάλαιο «Οινοτουρισμός» έχει μόλις ανοίξει και προβλέπεται μεγάλο, αφού αναμένεται όχι μόνο να προσφέρει άμεσο κέρδος στις οινικές επιχειρήσεις αλλά παράλληλα -με τους σωστούς χειρισμούς- να δημιουργήσει ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στο κρασί και τον επισκέπτη χτίζοντας μία οινική κουλτούρα και προσφέροντας τελικά μακροπρόθεσμο κέρδος σε ολόκληρο τον αμπελοοινικό κλάδο.

Τζέλα Βέκιου

∴∴∴

Σας άρεσε το τεύχος #56;
Τότε μείνετε συνδεδεμένοι γιατί έρχονται και άλλα!

Θέλετε να διαβάζετε δωρεάν online το περιοδικό
αλλά και να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα της ιστοσελίδας μας;

✉ ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ EMAIL ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΔΙΟ!

E-mail:
Παράλληλα, βοηθήστε μας να βελτιώσουμε την ποιότητα της επικοινωνίας μας μαζί σας διευκρινίζοντάς μας στο ακόλουθο πεδίο ↓ τη σχέση σας με το κρασί και τα ποτά (οινοποιός, αποσταγματοποιός, οινολόγος, γεωπόνος, αμπελουργός, horeca, οινόφιλος κ.λπ.)

* ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΑΙΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΜΑΣ.