Επιστρέφεται ο ΕΦΚ σε μικρούς οινοπαραγωγούς [ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ]

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Το Υπουργείο Οικονομικών μάς ενημέρωσε ότι ικανοποιεί εντός της ημέρας το αίτημα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου

Με χαρά και ανακούφιση ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, συνεχίζοντας τις προσπάθειες του για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου, ενημερώθηκε προσωπικά από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο ότι δίδεται επιτέλους, αίσιο τέλος στο ζήτημα της επιστροφής ΕΦΚ σε μικρά οινοποιεία.

Πρόκειται για την κορύφωση των προσπαθειών μας ως προς το θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Από το 2015, ο Σ.Ε.Ο. έδωσε σκληρή μάχη ενάντια στον άδικο ΕΦΚ. Με αίτηση του (μαζί με την ΕΔΟΑΟ και την ΚΕΟΣΟΕ) ζήτησαν και πέτυχαν την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της υπουργικής απόφασης που έθεσε το πλαίσιο είσπραξης του φόρου. Από τους βασικούς λόγους ακύρωσης ήταν και το καθεστώς επιβολής ΕΦΚ στους μικρούς οινοπαραγωγούς.

Σε εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ ζητήθηκε από τον Σύνδεσμό μας με σειρά υπομνημάτων,.παραστάσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες, δελτίων τύπου και δημοσιεύσεων η επιστροφή του ΕΦΚ.που είχε καταβληθεί από τους μικρούς οινοπαραγωγούς και δεν είχε μετακυλιστεί στην κατανάλωση, σε εκτέλεση της σχετικής απόφασης. Παρείχαμε μάλιστα και πλήρη νομοτεχνικη πρόταση για τον τρόπο με τoν οποίο αυτο θα ήταν δυνατό.

Η κρίση της πανδημίας έκανε πιο έντονη την ανάγκη αποκατάστασης της αδικίας και της υλοποίησης της δέσμευσης που λάβαμε από το στόμα του Πρωθυπουργού. Με επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών στις 20.03.2020 την οποία δημοσιοποιήσαμε ευρέως τονίσαμε την αναγκαιότητα να αρθεί η αδικία του ΕΦΚ.που για τρία χρόνια παράνομα εισέπραξε το Δημόσιο, και τον οποίο είχαν προκαταβάλει οι μικροί οινοποιοί.

Κατόπιν συνεχών επαφών με το Υπουργείο Οικονομικών, μας ενημέρωσε ο ίδιος ο Υφυπουργός, δείχνοντας την δέουσα ευαισθησία στο πάγιο αίτημα του Συνδέσμου,.ότι θα το ικανοποιήσει εντός της ημέρας υπογράφοντας την σχετική απόφαση. Αναμένεται εντός ολίγου και σχετική επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο.

Χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή της Κυβέρνησης η οποία έρχεται να αποκαταστήσει την τάξη.και να δώσει μια μικρή ανάσα στην συγκεκριμένη κατηγορία των συναδέλφων μας. Περιμένουμε στο ίδιο πνεύμα να ικανοποιήσει και το άλλο αίτημα μας για μείωση του ΦΠΑ του κρασιού στην εστίαση.

Ο Σ.Ε.Ο. χωρίς πολιτικές αποχρώσεις και κομματικά «χρίσματα»,.ενωτικός και αποτελεσματικός, μάχεται από το 1949 για την ελληνική οινοποιία στο σύνολό της. Ενεργεί σε όλα τα επίπεδα, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές, από την μαχητική διεκδίκηση στα Υπουργεία μέχρι την δικαστική επιδίωξη, όταν είναι απαραίτητη, μελετά, φωτίζει ενημερώνει,.προτείνει λύσεις και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους συναδέλφους.

✒️ Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.), Δελτίο Τύπου

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!