Έκθεση Κρητικού Κρασιού ΟιΝοτικά στην Αθήνα – Μια τεράστια αγκαλιά από το αθηναϊκό κοινό μετά από τρία χρόνια απουσίας

Με μεγάλη επιτυχία για πέμπτη χρονιά, 31 Οινοποιεία από την Κρήτη υποδέχτηκαν το οινόφιλο κοινό και τους επαγγελματίες της Αθήνας στην έκθεση Κρητικού κρασιού ΟιΝοτικά. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και πάνω από 1.000 επισκέπτες δοκίμασαν 300+ ετικέτες.

Στην έκθεση, πραγματοποιήθηκε το ενδιαφέρον σεμινάριο του οινογράφου και συμβούλου οίνου, Σίμου Γεωργόπουλου με τίτλο «Μία Κρήτη για κάθε πιάτο» και θέμα το πάντρεμα των κρητικών κρασιών με πιάτα της διεθνούς γαστρονομίας. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, τέσσερα διασκεδαστικά διαδραστικά κουίζ οινο-Κρητικών γνώσεων με έπαθλα στους νικητές φιάλες Magnum κρητικών κρασιών.

Την έκθεση επισκέφθηκαν επαγγελματίες του χώρου, οινόφιλοι, δημοσιογράφοι, καθηγητές και φοιτητές σχολών οίνου και γαστρονομίας. Στην έκθεση, επίσης, βρέθηκε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς που εκπροσώπησε την κυβέρνηση. Ο κ. Γεωργαντάς συνομίλησε με όλους τους παραγωγούς και εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εντυπωσιακή ανάπτυξη και ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είναι μεγάλη μας χαρά να επιστρέφουμε στον χώρο των εκθέσεων και να βλέπουμε το κρητικό κρασί να ανεβαίνει συνεχώς. Το Υπουργείο στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.»

Η κα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης δήλωσε: «Ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και η Περιφέρεια Κρήτης, βρίσκονται πάντα στο πλευρό και στηρίζουν τους παραγωγούς και οινοποιούς του νησιού μας! Σεβόμαστε το μόχθο, και τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας προκειμένου να αναδειχτεί αυτό το πολύτιμο Θείο δώρο που κληρονομήσαμε, το κρασί! Υποστηρίζουμε έμπρακτα κάθε δράση του “Wines of Crete”, που προβάλλει και προωθεί αυτό το πολύ σημαντικό προϊόν του Πρωτογενή μας Τομέα και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την ενίσχυση των προσπαθειών και του αξιόλογου έργου τους.»

Τέλος, ο Νίκος Μηλιαράκης, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΔΟΝΗ ανέφερε «Το Αθηναϊκό κοινό μας υποδέχτηκε με θέρμη και ζεστασιά. Επιμένουμε να οργανώνουμε συλλογικές δράσεις που προωθούν το κρητικό κρασί και στηρίζουν τον αμπελουργό του νησιού. Ευχαριστούμε πολύ την Περιφέρεια Κρήτης και όλους τους χορηγούς που βοήθησαν στην υλοποίηση της έκθεσης. Το κρητικό κρασί έχει ακόμα πολλά να δείξει σε ελληνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.»

Οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα κλωνικής επιλογής CloSeViVa που διενεργείται στο πλαίσιο της δράσης Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ και επιδιώκει να επιτύχει την απομόνωση κλώνων από τις σημαντικότερες Ελληνικές ποικιλίες, που παρουσιάζουν ιδιαίτερα φυτοϋγειονομικά και φαινοτυπικά χαρακτηριστικά. Το εν λόγω πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημαντικοί αρωγοί στο ταξίδι του Κρητικού Αμπελώνα στην Αθήνα ήταν οι χορηγοί της έκθεσης οι οποίοι παρουσίασαν τα προϊόντα τους στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο και συνομίλησαν με το επαγγελματικό κοινό και τους οινοποιούς.

Μεγάλοι Χορηγοί της έκθεσης ήταν οι Cork Hellas, Coropoulis Packaging και GS Label Print.
Χορηγοί της έκθεσης ήταν οι: Astron Chemicals, Φυτώρια Φασούλης, Packsystems, Χαλκιαδάκης Γεύσεις Κρήτης, D & Α Labels, Νερά Ζαρός και Αφοί Χιωτάκη.
Χορηγοί επικοινωνίας: Περιοδικό Grape, Agronews.gr, Wine Trails, Περιοδικό Οινολογία, The Winevert, Crunchy Grape, WineEventsGreece.Com και 750ml.

Το επόμενο οινικό ραντεβού της Κρήτης στην Αθήνα, είναι τον Μάρτιο του 2023 στο Οινόραμα!