Ανάδειξη Οινικού Δυναμικού Τοπικών Ποικιλιών Αμπέλου

DIONYSOS
DIONYSOS

Το Έργο «DIONYSOS» – «Ανάπτυξη Ταυτότητας στη Βάση της Παραγωγής, της Γης και του Τοπίου», Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020, Interreg V-A

Σε μια προσπάθεια διερεύνησης των χαρακτηριστικών των ιδιαίτερων γηγενών ποικιλιών αμπέλου, στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Ελλάδα, και στις περιοχές του Haskovo και του Kardzhali στη Βουλγαρία, το έργο DIONYSOS αναδεικνύει, το οινικό δυναμικό της περιοχής συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση και ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας.

Εταίροι του έργου, ερευνητικά ιδρύματα, φορείς που εκπροσωπούν τις τοπικές επιχειρήσεις και τις τοπικές αρχές ως κύριοι συντελεστές αναπτυξιακού προγραμματισμού. Συγκεκριμένα στο έργο DIONYSOS συμμετείχαν 8 Εταίροι: το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Συντονιστής του Έργου, το Ινστιτούτο Αμπελουργίας και Οινολογίας Pleven, η Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών – Πανεπιστήμιο Plovdiv “Paisii Hilendarski”, η Αναπτυξιακή Καβάλας – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου, η Εταιρία Διεθνικής Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης – TRANSCOOP, ο Δήμος Kirkovo και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Haskovo.

Δικτυακός τόπος του έργου: dionysosvine.eu

Στο πλαίσιο του έργου διερευνήθηκαν γηγενείς ποικιλίες αμπέλου από την περιοχή του Σουφλίου, της Καβάλας καθώς και από το Haskovo και το Kardzhali στη Βουλγαρία.

Στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, η ανάλυση για τον μοριακό προσδιορισμό ποικιλιών αμπέλου, τεσσάρων δειγμάτων Ροζακί από την περιοχή Νέα Πέραμος – Ελευθερές Καβάλας, έδειξε ότι το Ροζακί έχει τις ίδιες τιμές (για τους δείκτες που έχουν χρησιμοποιηθεί) με το Ροζακί Αρχάνων της Εθνικής Συλλογής (Λυκόβρυση).

Στην περιοχή του Σουφλίου, από την οργανοληπτική αξιολόγηση των οίνων, επιβεβαιώθηκε ότι ο οίνος Μπουγιαλαμάδες αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη ποικιλία, καθώς παρέχει κρασιά με υψηλή ένταση χρώματος και χαρακτηρίζεται από ζωηρότητα.

Σε μια σύγκριση των τοπικών ποικιλιών με τις διεθνείς, το Παμίδι (ως ροζέ κρασί), το Ροζακί και οι Καρναχαλάδες σημείωσαν αποτελέσματα παρόμοια με τα κρασιά που παράγονται από διεθνείς ποικιλίες. Ιδιαίτερα, τα ροζέ κρασιά της ποικιλίας Παμίδι είναι υψηλής ποιότητας, ενώ τα κρασιά Ροζακί και Καρναχαλάδες θα μπορούσαν να βελτιωθούν με καλλιεργητικές και τεχνολογικές παρεμβάσεις και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα τους.

Ολιστική μελέτη ποικιλιών, ξεκινώντας από την μοριακή ταυτοποίηση των ποικιλιών μέχρι την ανάλυση της χημικής σύστασης των σταφυλιών αλλά και της χημικής και της οργανοληπτικής ποιότητας των οίνων, έγινε για τις ποικιλίες Καρναχαλάδες και Μπουγιαλαμάδες. Τα σταφύλια συγκομίστηκαν στη βέλτιστη τεχνολογική ωριμότητα, για δύο συνεχόμενες βλαστικές περιόδους (2017 – 2018) και πραγματοποιήθηκε οινοποίηση στον χώρο των οινοποιήσεων του Εργαστηρίου Οινολογίας και Αποσταγμάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Προσδιορίστηκε το μοριακό προφίλ των δύο ποικιλιών, και στη συνέχεια έγινε σύγκριση του προφίλ τους με παρόμοια μοριακά δεδομένα από άλλες αυτόχθονες / γηγενείς ποικιλίες καθώς και από διεθνείς ποικιλίες. Ο οίνος «Μπογιαλαμάδες» έδωσε ένα πιο πλούσιο προφίλ από την ποικιλία «Καρναχαλάδες». Ωστόσο, και για τις δύο αυτές ερυθρές ποικιλίες προέκυψε ότι αντιπροσωπεύουν δύο πολλά υποσχόμενες ποικιλίες για την παραγωγή ερυθρών κρασιών ποιότητας.

Από τις εργαστηριακές αναλύσεις, στην περιοχή της Βουλγαρίας, προέκυψε ότι η διατήρηση του γενετικού υλικού από τις τοπικές ποικιλίες αμπέλου Mavrud, Pamid, Misket red, Dimyat, Tamyanka, εκτός από τη συμβολή τους στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, αποτελούν και σημαντική πηγή πρώτης ύλης για την παραγωγή τοπικών οίνων με μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Οι γηγενείς ποικιλίες αποτελούν έναν ανεξερεύνητο τοπικό θησαυρό και μπορούν να δημιουργήσουν οίνους υψηλής ποιότητας και νέες προοπτικές για μια περιοχή.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A “Greece-Bulgaria 2014-2020”.

Το περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης είναι αποκλειστική ευθύνη της Ο.Ε.Β.Ε.Σ ΕΒΡΟΥ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αντικατοπτρίζει τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των συμμετεχουσών χωρών, της Διαχειριστικής Αρχής και της Κοινής Γραμματείας.