Αφοί Κουντουρά Ο.Ε.: η διαχρονική αξία της τέχνης του χαλκού

Αφοί Κουντουρά

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤO BLOG

Το ταξίδι της απόσταξης

Η διαδικασία της απόσταξης δεν είναι μία πρόσφατη τεχνολογία. Εάν ξετυλίξουμε το “νήμα” της πίσω στο χρόνο θα καταλήξουμε στην αρχαία Ελλάδα, όπου η ανάπτυξη των επιστημών οδηγεί στην κατασκευή πολλών μηχανημάτων – ακόμα και ρομπότ – θέτοντας παράλληλα τις πρώτες βάσεις στη δημιουργία αποστακτικών συσκευών.

Την θεωρία αυτή έρχεται να ενισχύσει ο όρος «άμβυξ», τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες περιγράφοντας ένα είδος δοχείου με πλατιά κυκλική βάση που απολήγει σε ένα στενό λαιμό, θυμίζοντάς μας αρκετά τις σημερινές αποστακτικές συσκευές. Επιπλέον, ο Ιπποκράτης και ο Αριστοτέλης αναφέρουν στα έργα τους ότι οι Έλληνες, τον 5ο και 4ο π.Χ. αιώνα, εφάρμοζαν τη διαδικασία της απόσταξης ώστε να μετατρέπουν το θαλασσινό νερό σε πόσιμο.

Αρκετά έτη μετά, κάπου ανάμεσα στον 6ο και 7ο μ.Χ. αιώνα, οι Άραβες αλχημιστές άρχισαν να ασχολούνται εντατικά με την απόσταξη, μέσα από την αναζήτηση της φιλοσοφικής λίθου, η οποία θα προσέφερε στον κάτοχό της την αιώνια ζωή και θα μετέτρεπε κάθε ευτελές μέταλλο σε πολύτιμο χρυσάφι ή ασήμι.

Προσεγγίζοντας το παρόν, το 1150 μ.Χ. στο Σαλέρνο της Ιταλίας σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ξεκινάει η εφαρμογή της απόσταξης οίνου για την παραγωγή αλκοόλης. Λίγο αργότερα στη Δύση, τα μοναστήρια που συγκέντρωναν πλούτο, μπορούσαν να υποστηρίξουν την έρευνα και την επιστήμη,.προσφέροντας μία φιλόξενη στέγη στην απόσταξη για την παραγωγή πολύτιμων φαρμάκων.

Δαμάζοντας τον χαλκό

Εν αρχή ην ο πηλός, που στη συνέχεια έδωσε τη θέση του σε ένα “ευγενές” μέταλλο, τον χαλκό. Στους βυζαντινούς χρόνους ο χαλκός “ζωντανεύει” στα χέρια των έμπειρων τεχνιτών και παίρνει την φόρμα των αμβύκων όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Κάπου εκεί, οι Αγραφιώτες, διάσημοι Έλληνες τεχνίτες, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μεταναστεύουν στις μεγάλες πόλεις (Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Φιλιππούπολη κ.λπ.) μεταφέροντας στις αποσκευές τους την τέχνη τους, αποτελώντας έτσι την πρώτη μαγιά που θα “γεννήσει” μετέπειτα τις νεώτερες γενιές χαλκουργών.

Στο τέλος αυτής της “αλυσίδας” που διατρέχει το χρόνο, βρίσκεται η εταιρεία «Αφοί Κουντουρά Ο.Ε.», η οποία έχει συμπληρώσει ήδη τα 160 χρόνια λειτουργίας. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση που η πορεία της την έχει συνδέσει άρρηκτα με την παράδοση της χαλκουργίας.

Δουλεύοντας την τέχνη του χαλκού, την απαράμιλλη τέχνη των προγόνων της, η οικογένεια Κουντουρά δημιουργεί με μεράκι χειροποίητα καζάνια και χάλκινους αποστακτήρες σε μεγάλη ποικιλία διαστάσεων και σχεδίων:.βιομηχανικούς από 300 έως 1.300 λίτρα, παραδοσιακούς αλλά και πειραματικούς που ξεκινάνε από τα 30 λίτρα.

Διαχρονικός στόχος της εταιρείας Κουντουρά είναι η άψογη ποιότητα τόσο των προϊόντων όσο και των υπηρεσιών της. Το μεν πρώτο το επιτυγχάνει θέτοντας υψηλά standards όσον αφορά την επιλογή των πρώτων υλών,.το δε δεύτερο μέσω της εξυπηρέτησης των πελατών της που συνεχίζεται με υποστήριξή τους ακόμα και μετά την πώληση. Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι ανταγωνιστικές τιμές,.που σε συνδυασμό με την ποιότητα δημιουργούν μια εξαιρετική σχέση.

Εξελίσσοντας τη λαϊκή τέχνη του σμιλεύματος του χαλκού, η «Αφοί Κουντουρά Ο.Ε.» εμπνέεται από την παράδοση εμπλουτίζοντας τη γκάμα των προϊόντων της – πέραν των αποστακτήρων – με ήδη οικιακής χρήση, μαγειρικά και διακοσμητικά,.ενώ εμφανίζει μία δυναμική παρουσία σε εκθέσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, χαρίζοντας στο κοινό που θα την επισκεφτεί μία πρώτη γνωριμία με τα ξεχωριστά προϊόντα της.

✒️ Παρουσιάζει: Τζέλα Βέκιου, Πέριοδικό Οινολογία
Αφοί Κουντουρά
Αφοί Κουντουρά Ο.Ε. – Βιοτεχνία Χαλκού

Διεύθυνση: 3o χλμ. E.O. Κοζάνης – Θεσσαλονίκης, τ.κ 50100 – Κοζάνη ● Τηλέφωνο: 24610.34286 ● Fax: 24610.34287
Email: info@xalkina-kountouras.gr ● Websites: www.xalkina-kountouras.gr