Ένα rapid test μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία του Botrytis cinerea στα σταφύλια

Ένα από τα λίγα θετικά που προέρχονται από την περίοδο που σημαδεύτηκε από την έξαρση του COVID-19, είναι η εξοικείωση του γενικού πληθυσμού με τα γρήγορα τεστ αντιγόνου (Rapid antigen tests). Σε αυτήν την κατηγορία των τεστ, πιστεύουν οι ερευνητές ότι βρίσκεται και η λύση για την γρήγορη και φθηνή ανίχνευση της παρουσίας του Botrytis cinerea στα αμπέλια.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου τρύγου, οινοποιοί και καλλιεργητές συνεργάστηκαν με τον καθηγητή Chris Steel του πανεπιστήμιου Charles Sturt, για να αξιολογήσουν ένα δοκιμαστικό κιτ για την ανίχνευση του Botrytis cinerea. Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από τον οργανισμό Wine Australia. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι μετρήσεις του δοκιμαστικού κιτ είναι συγκρίσιμες με αυτές που προέρχονται από πιο πολύπλοκες, χρονοβόρες και δαπανηρές μεθόδους.

Τα συγκεκριμένα τεστ παράγει η εταιρεία Global Access Diagnostics (GADx) και η μέτρηση γίνεται σε μια συσκευή που ονομάζεται «cube reader» και χωράει στην παλάμη του χεριού. Ο χρόνος δε που απαιτεί για να μετρηθεί η ποσότητα του Botrytis cinerea που υπάρχει σε ένα δείγμα είναι περίπου στα 10 λεπτά. Η ποσοτική καταγραφή της εξάπλωσης του Botrytis σε πραγματικό χρόνο που προσφέρει το συγκεκριμένο τεστ, δίνει τη δυνατότητα στους αμπελουργούς να διαχειριστούν ακαριαία μια πιθανή εξάπλωση. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες γρήγορες μεθόδους ανίχνευσης μυκήτων όπως η PCR, η χρήση του συγκεκριμένου τεστ, απαιτεί χαμηλό επίπεδο δεξιότητας από τον χειριστή. Αναλυτικότερα, τα δείγματα των σταφυλιών πιέζονται μέχρι να βγει ο χυμός, στον οποίο τοποθετείται μια δοκιμαστική ταινία. Στη συνέχεια η δοκιμαστική ταινία εισάγεται στη συσκευή και μετά από δέκα λεπτά προκύπτει ένα αριθμητικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Steel, τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά, αφού η σήψη που προκαλείται από την παρουσία του Βοτρύτη, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα σε ορισμένες χρονιές, ιδίως όταν βρέχει κοντά στην περίοδο συγκομιδής. Το αντίκτυπο μιας τέτοιας χρονιάς είναι η μείωση της απόδοσης, παράλληλα με την υποβάθμιση της ποιότητας των σταφυλιών.

Πολλοί αμπελοκαλλιεργητές λειτουργούν εμπειρικά προσπαθώντας να ανιχνεύσουν την παρουσία του Botrytis οπτικά. Η ανίχνευση όμως με γυμνό μάτι είναι δύσκολη, καθώς συχνά ο μύκητας βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος των βοστρύχων, μακριά από το οπτικό μας πεδίο. Από την άλλη, οι πιο ακριβείς μέθοδοι ανίχνευσης του Botrytis χρειάζονται μεγαλύτερους χρόνους για την εξαγωγή αποτελεσμάτων, πρόσβαση σε εξελιγμένο εργαστηριακό εξοπλισμό και ύπαρξη απαραίτητων δεξιοτήτων για την εκτέλεση των αναλύσεων. Η απαίτηση χρόνου που κυμαίνεται από κάποιες ώρες μέχρι και κάποιες μέρες καθιστά τις συγκεκριμένες αναλύσεις δύσκολες, ειδικά μέσα στην πολυάσχολη περίοδο του τρύγου.

Το κιτ GADx έχει τη δυνατότητα να παρέχει μια ποσοτική εκτίμηση μέσα σε λίγα λεπτά. Με το μέγεθος της συσκευής να δίνει στο χειριστή την επιλογή, αν θέλει να διεξάγει τη μέτρηση σε περιβάλλον οινοποιείου ή ακόμα και στον αμπελώνα. Η περαιτέρω έρευνα αναμένεται να βελτιώσει τόσο την ακρίβεια της ανίχνευσης του μύκητα, όσο και τη δυνατότητα αναστροφής των δειγμάτων.

ΠΗΓH: Wine Australia

✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ