H μέτρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου οινοποιίας της Βόρειας Ελλάδας με οικονομικούς όρους και δείκτες επιδόσεων

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ :
«H μέτρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου οινοποιίας της Βόρειας Ελλάδας με οικονομικούς όρους και δείκτες επιδόσεων»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ :
FBS – Financial Business Systems

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ :
Δημήτριος Γ. Καμπούρης, Επιστημονικός Υπεύθυνος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ειδικός επιστήμονας σε θέματα χρηματοοικονομικής διοίκησης και εξυγίανσης επιχειρήσεων
Άγγελος Δ. Καμπούρης, Χρηματοοικονομικός Αναλυτής, Διοίκηση Επιχείρησεων με ειδίκευση στο Management, MSc Accounting & Finance
Βασιλική Κ. Μανδάλτση, Διοικητική Υπεύθυνη, Διοίκηση επιχειρήσεων με ειδίκευση στο Marketing

ΕΤΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ :
2021

ΠΕΡΙΛΗΨΗ :
Η μελέτη έχει ως στόχο τη μέτρηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της οινοποιίας στη Βόρεια Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, αναλύει ένα δείγμα επιχειρήσεων από 25 επιχειρήσεις, το οποίο αντιπροσωπεύει το 75% του συνόλου των οινοποιείων της περιοχής, και εξετάζει το ρυθμό μεγέθυνσης, τη δανειακή βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα με βάση τα κεφάλαια τα οποία απασχολούν. Επίσης, ενοποιεί το σύνολο των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και παραθέτει την εικόνα του κλάδου από πλευράς αποτελεσμάτων χρήσεως, ισολογισμών για το διάστημα 2015-2019.

Τα αποτελέσματα της μέτρησης της ανταγωνιστικότητας δείχνουν ότι κατά μέσο όρο το σύνολο των επιχειρήσεων αύξησε τη δραστηριότητα (Ρυθμός μεγέθυνσης) κατά 27% (αύξηση κύκλου εργασιών), με μόνο 3 επιχειρήσεις από τις 25 να έχουν μείωση του κύκλου εργασιών. Οι 13 επιχειρήσεις από τις 25 έχουν αύξηση πάνω από 45% την εξεταζόμενη περίοδο. Από πλευράς δανειακής βιωσιμότητας, οι 4 επιχειρήσεις του δείγματος παρουσιάζουν αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα, οι 10 είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους σε πάνω από 10 χρόνια, και οι 11 σε λιγότερο από 10 χρόνια. Από τις επιχειρήσεις του δείγματος, 5 επιχειρήσεις συγκεντρώνουν αποδοτικότητα κάτω από το μηδέν και οι 15 μεταξύ 0%-5% και οι υπόλοιπες 5 επιχειρήσεις πάνω από 5%.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη έρευνα είναι τα παρακάτω:

1) Ένα ποσοστό περίπου πάνω από 35% αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα βιωσιμότητας, με χαρακτηριστικό στοιχείο την αδυναμία αντιμετώπισης των υποχρεώσεων (προβλήματα ρευστότητας).
2) Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις διαθέτουν ικανοποιητική δυνατότητα να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις.
3) Το πρόβλημα των επιχειρήσεων επικεντρώνεται στη Δανειακή Βιωσιμότητα και Φερεγγυότητα, με σημείο αναφοράς το 2019. Για το θέμα αυτό οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε λειτουργική και χρηματοδοτική αναδιοργάνωση.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ :
ανταγωνιστικότητα • ανταγωνισμός • κλάδος οινοποιίας • βιωσιμότητα • αποτελεσματικότητα • αποδοτικότητα • φερεγγυότητα • ρυθμός ανάπτυξης • εξυγίανση • λειτουργική κερδοφορία