Το πρώτο Pet Nat που έγινε ποτέ από Μοσχοφίλερο λάνσαρε η Οινοποιία Μποσινάκης

Το Pet Nat Μποσινάκη θα το αγαπήσετε για την ακατέργαστη ζωτικότητά του και θα το λατρέψετε για τον αυθορμητισμό του. Εμφιαλώνεται πριν ολοκληρωθεί η ζύμωση και αυτό το καθιστά απρόβλεπτο. Μόλις ολοκληρωθεί η ζύμωση, το καπάκι της φιάλης και το ίζημα αφαιρούνται και η φιάλη ανασυστήνεται. Τότε είναι που το Pet Nat είναι έτοιμο για να το παγώσετε και να το απολαύσετε με τους αγαπημένους σας.

Είναι funky και νόστιμο. Προσφέρει μια εκθαμβωτική και ζωντανή έκφραση του Μοσχοφίλερου – που τα έχει όλα. Φρεσκάδα, οξύτητα, τριαντάφυλλα, λάιμ και ορυκτά που οδηγούν τον ουρανίσκο σε πιο φρουτώδεις γεύσεις με δροσιστικό, ξηρό και αφρώδες φινίρισμα. Βγαίνει σε έξι διαφορετικές ετικέτες σπάζοντας τον άγραφο κανόνα που θέλει μια ετικέτα για κάθε κρασί. Ετικέτες που δηλώνουν κίνηση όπως και η κίνηση που βρίσκεται μέσα στην φιάλη. Πολύχρωμες και φασαριόζικες φιγούρες (ζύμες) που δεν αποκαλύπτουν καμία ένδειξη φύλου, φυλής, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, χαλούν την τάξη και αντικατοπτρίζουν τη διασκέδαση, τη χαρά, την ενέργεια και την ζωντάνια! Οι παιχνιδιάρικες φιγούρες του Pet Nat Μποσινάκη, επικοινωνούν την αίσθηση της εμπειρίας που θα έχετε όταν ανοίξετε μια φιάλη. Θα βρεθείτε σε μια ευφορική κατάσταση με μια διαρκή κινητική ενέργεια σαν να βρίσκεστε σε περιβάλλον χωρίς βαρύτητα. Αυτό το κρασί σίγουρα θα σας αναστατώσει.

Το Pet Nat αποτελεί μια νέα πρόκληση για το οινοποιείο, που ιδρύθηκε το 1992 με στόχο την παραγωγή κρασιών που διαφοροποιούνται από την πολυπλοκότητα, τη φινέτσα και τη φρεσκάδα τους. Με τέσσερα
πλέον μονοποικιλιακά κρασιά από Μοσχοφίλερο αποδεικνύεται ως μεγάλος υπερασπιστής του δυναμικού αυτής της ποικιλίας με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στην οινοποίηση του.

Το Pet Nat είναι συντομογραφία του “pétillant naturel” που στα Γαλλικά μεταφράζεται σε “φυσικά αφρώδες” επίσης γνωστό ως méthode ancestrale (προγονική μέθοδος). Πρόκειται για τον παλαιότερο τρόπο
παρασκευής αφρωδών οίνων στη Γαλλία. Το Pet Nat Μποσινάκης είναι διαθέσιμο τώρα σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια.

Λίγα λόγια για την εταιρεία

Η ενασχόληση της οικογένειας με το κρασί ξεκινάει το 1979 όταν ο Φώτης Μποσινάκης και η γυναίκα του Χριστίνα αναλαμβάνουν το δίκτυο διανομής κρασιών των γονιών τους. Η αγάπη τους για το κρασί και τον τόπο τους ήταν τόσο μεγάλη που εν έτη 1992 αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους οινοποιείο. Μέσα στην καρδιά της Μαντίνειας και σε υψόμετρο 660μ., στο μικρό χωρίο Στενό, ιδρύεται το οικογενειακό οινοποιείο. Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι τα παιδιά τους Σωτήρης, Κατερίνα και αργότερα και ο μικρότερος Κωνσταντίνος.

Στα χωριά Στενό, Λιθοβούνια και Αγιωργίτικα Αρκαδίας, εκεί όπου το μικροκλίμα ευνοεί τα σταφύλια περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Μαντίνειας, καλλιεργείται η κύρια ποικιλία του οινοποιείου, το Μοσχοφίλερο. Από αμπελώνες με μικρή στρεμματική απόδοση (800 – 1000 κιλά / στρέμμα), που επιλέγονται προσεκτικά από την ίδια την οικογένεια, προέρχεται το κρασί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Μαντίνεια» Μποσινάκης.

Όταν ο Σωτήρης και η Κατερίνα ανέλαβαν την οικογενειακή επιχείρηση το 2009 ήξεραν πολύ καλά ότι θα πρέπει να αφοσιωθούν στην “αναδιατύπωση” της ιδιαίτερης τοπικής ποικιλίας του Μοσχοφίλερου. Προσπάθησαν να αξιοποιήσουν την εμπειρία της οικογένειας τους και να ρίξουν βάρος στην ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου κρασιού χρησιμοποιώντας μια από τις σημαντικότερες γηγενείς ποικιλίες, δίνοντας βάση στο ιδανικό ταίριασμα ποικιλίας και γεωγραφικής προέλευσης. Άρχισαν λοιπόν να δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην καλή πρώτη ύλη και τα μοναδικά της χαρακτηριστικά. Οι πολύωρες εκχυλίσεις που αποφάσισαν να ακολουθήσουν σαν τρόπο οινοποίησης τους εξασφάλισαν όσα περισσότερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε να τους δώσει το ίδιο το σταφύλι. Οι γκρίζες προς χαλκόχρωμες ανταύγειες που συναντάτε στο ΠΟΠ Μαντίνεια Μποσινάκης είναι πια χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς τους.

Τα τρία πλέον αδέρφια παραμένουν πιστοί στην ποικιλία του Μοσχοφίλερου και προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να την αναδείξουν. Παράγουν πλέον 5 εκδοχές του μοσχοφίλερου, με μια ερυθρή οινοποίηση, ένα Pet Nat και ένα Blend με Ασύρτικο να πλαισιώνουν τις δυο κλασικές τους ετικέτες. Η προσέγγιση τους έχει πάντα την συνείδηση πως προσφέρουν κάτι παραπάνω από κρασί. Προσφέρουν ουσία, συντροφιά, αγάπη… Το motto τους: Οι(ν)ογενειακή υπόθεση®! Ας δούμε τι δήλωσαν στο oinologia.gr:

oinologia.gr: Πώς αποφασίσατε να προχωρήσετε στη παραγωγή ενός Pet Nat κρασιού;

Οινοποιία Μποσινάκης: Όπως έχετε καταλάβει αγαπάμε πολύ το Μοσχοφίλερο. Αναζητώντας λοιπόν τα όρια του και μετά από πειραματισμούς τριών ετών αποφασίσαμε να εμφιαλώσουμε το πρώτο Pet Nat που έγινε από Μοσχοφίλερο. Οι φυσαλίδες δίνουν μια φρεσκάδα και σε συνδυασμό με την οξύτητα του έχουμε ένα πολύ ζωντανό αποτέλεσμα. Ένα νόστιμο κρασί. Αυτός ήταν ο στόχος.

oinologia.gr: Το Pet Nat Μποσινάκη κυκλοφορεί με έξι διαφορετικές ετικέτες. Ποια είναι η ιδέα πίσω από τη δημιουργία αυτών των διαφορετικών ετικετών;

Ο.Μ.: Στην ουσία προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε την πολυδιαστατικότητα του ανθρώπου. Πως ποτέ δεν είμαστε μόνο ένα πράγμα όπως μας έμαθαν. Η προσωπικότητα μας έχει πολλές πτυχές και διαφορετικές διαστάσεις. Στην ζωή δεν υπάρχει μια μόνο αντικειμενική πραγματικότητα αλλά πολλές υποκειμενικές. Οι πολύχρωμες φιγούρες της ετικέτας μας λοιπόν δεν αποκαλύπτουν καμία ένδειξη ταυτότητας που σημαίνει πως δεν έχουν βάλει κάποια ταμπέλα! Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να έχουν μόνο μια ετικέτα.

oinologia.gr: Μετά την πρόσφατη συμμετοχή σας στην έκθεση Prowein, ποια βλέπετε να είναι η σημερινή πορεία των κρασιών από Μοσχοφίλερο εκτός των ελληνικών συνόρων;

Ο.Μ.: Το μοσχοφίλερο θεωρούμε πως έρχεται στο προσκήνιο μετά από χρόνια απουσίας. Είχε χάσει τον σεβασμό από τους σοβαρούς λάτρεις του κρασιού και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια με εξαιρετικά παραδείγματα από την ζώνη της Μαντινείας. Μοσχοφίλερα που καλλιεργούνται εντός της ζώνης με τις απαιτήσεις του ΠΟΠ είναι πλέον κρασιά που για εμάς μπορούν να προσφέρουν εξαιρετική αξία. Και οι επαφές που έγιναν στην Prowein με ξένους αλλά και Έλληνες εισαγωγείς του εξωτερικού μας το επιβεβαίωσαν. Αρχικά να πούμε πως όλοι οι ξένοι εισαγωγείς γνώριζαν την ποικιλία. Την είχαν ακούσει όλοι και κάποιοι την είχαν δοκιμάσει στην πιο απλή της ίσως μορφή. Οι περισσότεροι είχαν στο μυαλό τους λοιπόν το Μοσχοφίλερο ως ένα απλό έντονα αρωματικό κρασί με σχεδόν καθόλου σώμα και καθόλου αντοχή στον χρόνο. Μόνο όταν δοκίμασαν και τις πέντε πλέον εκδοχές του οινοποιείου μας (κλασική λευκή, Ροζέ, Blend, Ανοιχτό κόκκινο και Petnat) συνειδητοποίησαν το πόσο δυναμική ποικιλία είναι. Τους ενθουσίασε η φρεσκάδα του και το πόσο εύκολα μπορεί να σερβιριστεί και ως απεριτίφ ή να συνδυαστεί με πολλές και διαφορετικές κουζίνες στην νιότη του. Την ίδια στιγμή όμως όλοι αναγνώρισαν και πόσο γαστρονομικό γίνεται όταν μετρά και πέντε χρόνια στην πλάτη του αφού η εσοδεία 2018 που σερβίραμε στην έκθεση έκλεψε τις εντυπώσεις. Αυτό δείχνει πως υπάρχει διάθεση από την αγορά και πως όλο και περισσότεροι ξένοι εισαγωγείς και εστιατόρια θα επιλέγουν Μοσχοφίλερο από την Μαντινεία ως ένα πολυδιάστατο κρασί. Ένα κρασί που θα τους λύνει τα χέρια και θα μυρίζει Ελλάδα!

Αναζητήστε τα σε επιλεγμένες κάβες
Αποκλειστικός Διανομέας για την Ελλάδα: Οινόκοσμος