H “PÚRO Karathanos – Artisan Spirits” πρωτοπορεί και πάλι κυκλοφορώντας το πρώτο παλαιωμένο τσίπουρο 10 ετών

Το Artisan Distillery “PÚRO KARATHANOS – ARTISAN SPIRITS” που βρίσκεται στους πρόποδες των Αγράφων, στο Παλιούρι Καρδίτσας και είναι συνυφασμένο με την ανάδειξη του παλαιωμένου τσίπουρου ως premium προϊόντος, πρωτοπορεί ξανά και κυκλοφορεί το πρώτο παλαιωμένο τσίπουρο 10 ετών παλαίωσης μέσα σε δρύινο βαρέλι.

Η εμφιάλωση αυτή αποτελεί εξαιρετικά περιορισμένη παραγωγή και συλλεκτική έκδοση, αφού πέρα από την πρώτη ιστορική εμφιάλωση παλαιωμένου τσίπουρου 10 ετών στην Ελλάδα (άρα και στον κόσμο, αφού το τσίπουρο αποτελεί ελληνική γεωγραφική ένδειξη), το PÚRO SINGLE BARREL AGED 10 YEARS, εμφιαλώθηκε μόνο σε 280 φιάλες, οι οποίες φέρουν χειρόγραφη αρίθμηση και την υπογραφή του παραγωγού και τοποθετήθηκαν σε συσκευασία ατομικού ξύλινου κουτιού.

Η συγκεκριμένη εμφιάλωση, όπως δηλώνει και το όνομά του, αφορά στην ποσότητα ενός μοναδικού βαρελιού (η μισή σχεδόν ποσότητα του οποίου «πέταξε» τα δέκα αυτά χρόνια και αποτέλεσε το… μερίδιο των «αγγέλων»!) και εμφιαλώθηκε χωρίς αραίωση με νερό όπως βγήκε από το βαρέλι, ως cask strength στους 54% βαθμούς αλκοόλης. Παρά την υψηλή αλκοόλη, πίνεται πολύ ευχάριστα και αποτελεί γευσιγνωστική μοναδικότητα και εμπειρία, εξαιτίας της υπερσυμπύκνωσης, της φινέτσας και της πολυπλοκότητας των αρωματικών και γευστικών συστατικών που έχει αποκτήσει από την μακρόχρονη παλαίωση.

Ο δημιουργός της “PÚRO KARATHANOS ARTISAN SPIRITS”, Χημικός-Οινολόγος, Αποσταγματοποιός και Διεθνής Κριτής-Γευσιγνώστης Οίνων και Αποσταγμάτων Θάνος Καραθάνος, συνεχίζει μέσα από την πολύχρονη επιστημονική έρευνα πάνω στην παλαίωση των αποσταγμάτων και ειδικά του τσίπουρου, να παρουσιάζει εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής εμφιαλώσεις premium προϊόντων, όπως το κλασικό εδώ και πολλά χρόνια Παλαιωμένο Τσίπουρο Θεσσαλίας PÚRO, το επίσης πρωτοπόρο PÚRO SINGLE BARREL, καθώς και μέσα από την καλλιέργεια βιολογικών αμπελώνων και τη γνώση της τέχνης του ξύλου και των βαρελιών, να παράγει σπάνια και καινοτόμα προϊόντα, δείχνοντας τις μεγάλες δυνατότητες των προϊόντων της ελληνικής γης. Ας δούμε τι δήλωσε στο oinologia.gr:

oinologia.gr: Μοιραστείτε μαζί μας την ιστορία δημιουργίας του PÚRO Single Barrel Aged 10 Years. Τι σας παρακίνησε να προχωρήσετε σε ένα τέτοιο εγχείρημα;

Θάνος Καραθάνος: Η ιστορία δημιουργίας του PÚRO Single Barrel Aged 10 Years, που δεν κυκλοφόρησε τυχαία, αλλά σχεδιάστηκε επί τούτου, πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω, όταν άρχισα να πειραματίζομαι, να ερευνώ και να μελετώ επιστημονικά, ποιοτικά, αναλυτικά, οργανοληπτικά, την παλαίωση αποσταγμάτων και του τσίπουρου μέσα από διάφορες παραμέτρους, φυσικά και αυτής του χρόνου εκχύλισης των συστατικών του ξύλου μέσω της επαφής του αποστάγματος με το ξύλο. Τα αποτελέσματα, κυρίως οργανοληπτικά, ήταν εξαρχής εντυπωσιακά, ειδικά μέσω της χρήσης του κατάλληλου κάθε φορά βαρελιού, η «χημεία» του οποίου έδενε ιδανικά με το συγκεκριμένο απόσταγμα, διευρύνοντας τη δυνατότητα βελτίωσης και εξέλιξης σε μακρόχρονες παλαιώσεις.

Με τη δημιουργία του PÚRO Karathanos Artisan Distillery, του πρώτου στην Ελλάδα micro/craft distillery με σκοπό ακριβώς τη δημιουργία ιδιαίτερων εμφιαλωμένων αποσταγμάτων υψηλής ποιότητας και πολύ περιορισμένης παραγωγής, με έμφαση στα παλαιωμένα αποστάγματα όπως το PÚRO, η αποκτηθείσα γνώση και εμπειρία ήταν ήδη μεγάλη και αξιοποιήθηκε ώστε να ξεκινήσει η παλαίωση σε βαρέλια όπως αυτό που ανοίχτηκε πρόσφατα για την παραγωγή του PÚRO Single Barrel Aged 10 Years. Να τονίσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια, τα βαρέλια είναι σφραγισμένα ένα προς ένα από τις Υπηρεσίες και δεν υπάρχει τρόπος εκ των προτέρων εκτίμησης της ποιότητας, του όγκου (που σχεδόν φτάνει στο μισό στο τέλος της δεκαετίας), του αλκοολικού τίτλου που μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα με το είδος του ξύλου, του αποστάγματος, της χωρητικότητας, κυρίως τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, κ.λπ. Άρα πρέπει εκ των προτέρων, να προβλεφθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα μας δώσει το συγκεκριμένο τσίπουρο στο συγκεκριμένο βαρέλι δέκα χρόνια μετά!

Η πρόκληση αυτή και μόνο ήταν αρκετή για να σχεδιάσω και να υλοποιήσω τη συγκεκριμένη παραγωγή. Αυτό όμως που αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη, ήταν η αρχική εκτίμηση, που με τον καιρό γινόταν πεποίθηση, ότι τα ελληνικά αποστάγματα και πιο συγκεκριμένα το τσίπουρο έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης με τη μακρόχρονη παλαίωση, με την προϋπόθεση πάντα της γνώσης και της σωστής χρήσης του κατάλληλου βαρελιού και των συνθηκών της παλαίωσης.

oinologia.gr: Τι να περιμένουμε να γευτούμε όταν ανοίξουμε μία φιάλη του;

Θ.Κ.: Σε κάθε βαρέλι που ανοίγω, γράφω και κρατώ γευσιγνωστικές σημειώσεις, ώστε να τις χρησιμοποιώ στην περιγραφή του αλλά και αργότερα στις αναμίξεις που κάνω στη δημιουργία του PÚRO. Στο συγκεκριμένο βαρέλι, και με την εμπειρία μου σαν γευσιγνώστης και διεθνής κριτής διαγωνισμών αποσταγμάτων, κάπου στην… τρίτη σελίδα, σταμάτησα, αφού ήταν τόσα πολλά, έντονα, σύνθετα, πολύπλοκα και διαρκώς εξελισσόμενα τα αρωματικά και γευστικά του χαρακτηριστικά, που θα ήταν αδύνατο να μεταφερθούν σε μια περιγραφή γευσιγνωσίας!

Με δυο λόγια ωστόσο, πρόκειται για ένα υπερσυμπυκνωμένο παλαιωμένο απόσταγμα, χαλκόχρωμο με πορτοκαλοκόκκινες ανταύγειες και υψηλή ρευστότητα, ιδιαίτερα πυκνό και πλούσιο άρωμα που ισορροπεί ανάμεσα σε ανέλπιστα ζωντανό (για την ηλικία του) ανθικό (τριαντάφυλλο, εσπεριδοειδή, γύρη) και φρουτώδες χαρακτήρα και στα πολύπλοκα και σύνθετα αρώματα του βαρελιού, της μακρόχρονης παλαίωσης και της συμπύκνωσης. Ένας ιδιαίτερα ευχάριστος χαρακτήρας αρωμάτων από αποξηραμένα φρούτα, φλούδες περγαμόντου, αρωματικά βότανα, σταφίδα, μέλι, βανίλια, καραμέλα, σοκολάτα, καφέ, πικάντικες και καβουρδιστές νύξεις, καπνό, κουτί πούρων, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, είναι λίγα μόνο από αυτά που θα αναγνωρίσουμε. Στο στόμα εμφανίζεται υπερσυμπυκνωμένο, μεστό και θερμό από την έντονη, αλλά όχι ενοχλητική, αλκοόλη των 54% vol, που αναγνωρίζεται γευστικά σαν «γλυκό, πολύ ευχάριστο κάψιμο». Μια ελάχιστη γουλιά, που σχεδόν… μασιέται, αρκεί για να ξεδιπλωθεί η μεγάλη του συμπύκνωση, ταυτόχρονα με την ισορροπημένη γευστική του ένταση και διάρκεια, η βελούδινη υφή του, το γεμάτο και ρωμαλέο σώμα του και η αρωματική του πολυπλοκότητα. Στα αρώματα που αναδύονται μέσα στην στοματική κοιλότητα ξεχωρίζουν με ανανεωμένη ένταση, διάρκεια και κυρίως εξέλιξη τα φρουτώδη, μελωμένα, πικάντικα και roasty αρώματά του. Η επίγευσή του είναι εντυπωσιακή και ιδιαίτερα ευχάριστη, με πολύ μεγάλη διάρκεια και εξέλιξη, με ευχάριστη αίσθηση της γλύκας και της ζεστασιάς της αλκοόλης και της συμπύκνωσης του αποστάγματος, υπενθυμίζοντας τον αρωματικό και γευστικό πλούτο των συστατικών που προέρχονται από το σταφύλι, την οινοποίηση, την απόσταξη και κυρίως τη μακρόχρονη παλαίωση στο βαρέλι, δημιουργώντας ένα πολύπλοκο και σύνθετο αρμονικό σύνολο με ένα ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα.

Δυστυχώς οι -συλλεκτικές- φιάλες έτσι κι αλλιώς ήταν εξ αρχής μόλις 280, και μέσα σε λίγες ημέρες δεν έχουν μείνει παρά ελάχιστες, οπότε είναι δύσκολο να βρει κάποιος κάποια φιάλη. Ευτυχώς όμως, όπως όλα τα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα που η ποιότητά τους εκτιμάται περισσότερο στο… άδειο ποτήρι, θα υπάρχει πάντα στο χώρο του, το άδειο βαρέλι του πρώτου παλαιωμένου τσίπουρου δεκαετίας, να μας το υπενθυμίζει αρωματικά και να μπορεί να το εκτιμήσει και να το «δοκιμάσει» ο καθένας.

oinologia.gr: Ποιο είναι το μέλλον του Single Barrel Aged 10 Years; Πρόκειται για μία one off ετικέτα ή ήρθε για να μείνει;

Θ.Κ.: Για όσους έχουν δοκιμάσει και ξέρουν τη διαδρομή του PÚRO, γνωρίζουν ότι είναι μια σύνθεση πολλών διαφορετικών βαρελιών. Κάποια από αυτά τα βαρέλια ήταν τόσο ιδιαίτερα, που αποφάσισα να εμφιαλώσω το συγκεκριμένο απόσταγμα μόνο του σαν PÚRO Single Barrel και με την πάροδο της δεκαετίας, για κάποια άλλα βαρέλια να εμφιαλώσω το PÚRO Single Barrel Aged 10 Years. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε μεγάλη υπομονή και ιδιαίτερα αυξημένο κόστος, περνώντας μάλιστα και περιόδους που παρόλο που δεν είχα προϊόν για να ικανοποιήσω την αυξημένη ζήτηση του PÚRO και θα ήταν πρόκληση και εύκολη λύση να ανοίξω κάποιο από τα βαρέλια που προορίζονταν για PÚRO Single Barrel Aged 10 Years, δεν το έκανα. Τώρα λοιπόν που ήρθε η στιγμή για να το απολαύσουμε και να δείξουμε τις δυνατότητες των παλαιωμένων αποσταγμάτων μας αλλά και μια έκφραση του ποιοτικού δυναμικού της ελληνικής αμπελοοινικής παραγωγής, η ετικέτα αυτή ελπίζουμε να μείνει και να αποτελέσει πρότυπο, δίνοντας κάθε φορά ένα σπάνιο, ιδιαίτερο και μοναδικό παλαιωμένο απόσταγμα.