20 χρόνια VRINIOTIS WINERY

Πέρασαν 20 χρόνια από την ημέρα που ο Κωσταντίνος Βρυνιώτης ξεκίνησε να προσπαθεί να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του: την παραγωγή αυθεντικών και σύγχρονων κρασιών που εκφράζουν τη μοναδικότητα του terroir της Αιδηψού και της Ιστιαίας στη Βόρεια Εύβοια.

Με οδηγό τη μεγάλη αγάπη του για το αμπέλι και το κρασί και σεβασμό στον τόπο καταγωγής του, έχει δημιουργήσει στα Γιάλτρα Αιδηψού το οινοποιείο του, στο οποίο οινοποιούνται τα σταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων έκτασης 100 στρεμμάτων και επιπλέον 70 στρεμμάτων από συνεργαζόμενους αμπελουργούς.

Από το ξεκίνημα της οινοποιίας VRINIOTIS πιστέψανε στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της τοπικής ποικιλίας Βραδυανό, στην οποία προσπαθούν συνεχώς να αναδείξουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της. Παράλληλα, δεν σταματάνε να πειραματίζονται και να αναζητούν τον πλούτο των αρχέγονων ποικιλιών της Εύβοιας (π.χ. Καρτσιώτη, Μοδιάτη, Χρυσαίτη) ενώ συγχρόνως καλλιεργούν τις γοητευτικές και κομψές ποικιλίες Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Αϊδάνι, Μονεμβασιά, Μαυροκουντούρα και Syrah.

Κλείνοντας τα πρώτα 20 χρόνια ανανεώσανε την εικόνα των κρασιών τους με νέες ετικέτες στις σειρές ΜΕΘΕΑ και ΙΑΜΑ, και ονοματίζοντας ΟΜΜΑ (Ματιά) την premium σειρά τους ASSYRTIKO sur lie, VRADIANO και SYRAH wild fermentation. Ας δούμε τι δήλωσε ο Κωσταντίνος Βρυνιώτης στο oinologia.gr:

oinologia.gr: Τι έχει αλλάξει μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια όσον αφορά την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή των Γιάλτρων;

Κωνσταντίνος Βρυνιώτης: Το χωριό μας τα Γιάλτρα ήταν το μοναδικό αμπελοχώρι στη Βόρεια Εύβοια και ήταν γνωστό για το ερυθρό κρασί από τη τοπική ποικιλία Μοδιάτης, αλλά και για τη ρετσίνα Γιάλτρων. Πλέον, οι κάτοικοι δεν ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια ούτε στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, τα αμπέλια είναι περιορισμένης έκτασης και η παραγωγή προορίζεται πλέον μόνο για χωρική οινοποίηση. Εμείς είμαστε το μοναδικό οινοποιείο στη περιοχή και τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε προχωρήσει σε νέες φυτεύσεις αμπελώνων με μοναδικές και αρχέγονες ποικιλίες της Βόρειας Εύβοιας, όπως είναι η αναβίωση του Βραδυανού και άλλων ερυθρών ποικιλιών (Καρτσιώτης, Μαυροκουντούρα), με ποικιλίες από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως Ασύρτικο Μαλαγουζιά, Αηδάνι και Μονεμβασιά και με σύγχρονες διεθνής ποικιλίες, όπως το Syrah, που μετά από έρευνα και σειρά πειραματικών οινοποιήσεων καταλήξαμε ότι ταιριάζουν με το μικροκλίμα της περιοχής μας. Διαχειριζόμαστε 170 στρέμματα αμπελώνων, εκ των οποίων τα 100 στρέμματα είναι ιδιόκτητα και συνεργαζόμαστε με άλλους δύο αμπελουργούς με 70 στρέμματα.

oinologia.gr: Πόσο σημαντικό κομμάτι της παραγωγής σας είναι το Βραδυανό;

Κ.Β.: Από τις συνολικά 13 ετικέτες μας, στο οινοποιείο οινοποιούμε το Βραδυανό σε 6 κρασιά: από αυτά είναι 4 ξηρά (ένα λευκό με τη μέθοδο Blanc de noir, ένα ροζέ και δύο ερυθρά) και 2 επιδόρπια (ένα ενισχυμένο και ένα από λιαστά σταφύλια). Στη σειρά κρασιών με την ονομασία Ίαμα, το Βραδυανό συμμετέχει στο χαρμάνι του Ίαμα λευκό με ποσοστό 15% και οινοποίηση Blanc de noir, στο Ίαμα ερυθρό συμμετέχει σε ποσοστό 100% με σταφύλια από τους νεώτερους αμπελώνες του οινοποιείου μας. Επίσης, και στο μονοποικιλιακό ροζέ το Ίαμα ροζέ και τέλος, στο μονοποικιλιακό ερυθρό ΟΜΜΑ Vradiano wild fermentation με σταφύλια από παλιούς προφυλλοξηρικούς αμπελώνες, οινοποίηση σε ανοιχτές δεξαμενές και τη ζύμωση να πραγματοποιείται με τις ιθαγενείς ζύμες. Οι επιδόρπιοι οίνοι είναι δύο, ο ένας είναι το G και οινοποιείται με μία μέθοδο ψύξης του γλεύκους και προσθήκης αλκοόλης, οπότε ανήκει στη κατηγορία των ενισχυμένων οίνων και ο άλλος είναι το G plus ο οποίος είναι γλυκής φυσικώς από λιαστά σταφύλια.

oinologia.gr: Πως συμπεριφέρεται το Βραδυανό κατά την παραγωγή του και ποιος είναι ο οργανοληπτικός χαρακτήρας του;

Κ.Β.: Ερυθρή ποικιλία με σάρκα άχρωμη, μέτριο τσαμπί και μετρίου μεγέθους ρώγα με 3-4 γίγαρτα. Εύρωστο φυτό το οποίο για να δώσει ποιοτικούς οίνους θέλει προσοχή στη καλλιέργεια και στο έδαφος. Φύλλα μεγάλα κυκλικά και τρίλοβα. Δίνει κρασιά με καλό ερυθρό χρώμα -όχι έντονο- με καλές οξύτητες και αλκοόλ, χαμηλό Ph, καλές και δομημένες τανίνες. Επίσης είναι κατάλληλη για ευχάριστους ροζέ οίνους και λευκούς με τη μέθοδο Blanc de noir, ειδικά όταν τρυγιέται νωρίς σε 12 – 12,5 Be, και ακόμη και για επιδόρπιους γλυκούς οίνους, είτε αυτοί είναι λιαστοί ή ενισχυμένοι. Καλή φαινολική ωρίμανση έχει όταν φτάνει σε σάκχαρα πάνω από 14 Be. Τον χαρακτήρα της ποικιλίας στην οινοποίηση θα το δούμε καλύτερα στο μονοποικιλιακό ΟΜΜΑ Vradiano wild fermentation, το οποίο είναι ένα κρασί με ρουμπινί χρώμα. Σύνθετα αρώματα κερασιού, αρκετού βύσσινου, ινδοκάρυδου (μοναδικό χαρακτηριστικό της ποικιλίας που δίνει την αίσθηση παλαίωσης σε αμερικάνικο βαρέλι), αμύγδαλου και γλυκών μπαχαρικών, όπως της κανέλας και του γαρύφαλλου. Τα αρώματα της μύτης συνεχίζονται και στο στόμα, και εδώ γίνονται αισθητές οι καλοδομημένες τανίνες και η μακρά επίγευση που διαρκεί αρκετή ώρα.

oinologia.gr: Την επιτυχία του Βραδυανού, βλέπετε να την ακολουθεί κάποια από τις υπόλοιπες άγνωστες γηγενείς ποικιλίες με τις οποίες πειραματίζεστε;

Κ.Β.: Η αναβίωση, η διάσωση και η ανάπτυξη της σπάνιας ερυθρής ποικιλίας Βραδυανό. Αυτό είναι το μεγάλο αμπελουργικό και οινοποιητικό στοίχημα που έβαλα ως οινοποιός-αμπελουργός, δηλαδή να ασχοληθώ με μια αρχέγονη και ξεχασμένη ποικιλία της περιοχής μου να την διασώσω, να την αναπτύξω και γιατί όχι να τη διαδώσω σε όλο τον «αμπελουργικό κόσμο». Αυτό που θα αποδειχτεί σε βάθος χρόνου είναι αν έκανα την σωστή επιλογή ή όχι και με ότι συνεπάγεται αυτό. Τώρα αν ήδη έχει επιτυχία το Βραδυανό εγώ δε το γνωρίζω και θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου να διασώσω και τις υπόλοιπες ποικιλίες του τόπου μου και να αφήσω αμπελουργική παρακαταθήκη για το μέλλον. Συνεργαζόμαστε εδώ και δύο έτη με το φυτώριο Μπακασιέτα και έχουμε απομονώσει καθαρά φυτά από το Βραδυανό ώστε να προχωρήσουμε σε γονιδιακό έλεγχο. Το περασμένο έτος εμβολιάσαμε 2.000 φυτά με τη ποικιλία Καρτσιώτη και φέτος τα φυτέψαμε σε ιδιόκτητη έκτασή μας. Όσο αφορά τις υπόλοιπες ποικιλίες στο μέλλον θα φυτέψουμε πειραματικά τη ποικιλία του χωριού μας, τον Μοδιάτη.

Πως οραματίζεστε το μέλλον της οινοποιίας VRINIOTIS στα επόμενα 20 χρόνια;

Κ.Β.: Πριν είκοσι χρόνια εμφιάλωνα για πρώτη φορά το πρώτο Ίαμα λευκό και ερυθρό ως garagist wine maker, τώρα έχουμε το οινοποιείο μας το οποίο είναι και επισκέψιμο – λειτουργούμε στο χώρο επιχείρηση wine bar. Εκτιμώ ότι τα επόμενα 20 χρόνια σίγουρα θα έχουν ενδιαφέρον τόσο αμπελουργικό με την αναβίωση και άλλων ποικιλιών της Βόρειας Εύβοιας, τη φύτευση κάποιων ποικιλιών από την υπόλοιπη Ελλάδα που μας ενδιαφέρουν, οινοποιητικό ενδιαφέρον με την οινοποίηση ίσως ενός αφρώδη οίνου από το Βραδυανό, αλλά και τουριστικό/γαστρονομικό ενδιαφέρον με τη λειτουργία ενός σύγχρονου εστιατορίου και τη δημιουργία ενός ξενώνα ως χώρο φιλοξενίας. Βέβαια τα προηγούμενα 20 χρόνια ήμουν one man show, οπότε για τα επόμενα 20 χρόνια περιμένω και βοήθεια τόσο από τη σύζυγο μου Θωμαΐς, αλλά περισσότερο από το γιο μου μου Γιώργο που τώρα είναι ακόμη γυμνασιόπαιδο!!!