ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η 30η Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΟΠ κατά την ετήσια σύγκλησή της στην Αθήνα στις 23 Ιουνίου 2025.
ΑΦΟΥ ΕΛΑΒΕ ΥΠ’ ΟΨΙΝ:
Την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού της εθνικής νομοθεσίας αποσταγμάτων και ποτών,
– το γεγονός ότι ο κλάδος των αποσταγμάτων και ποτών είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενος και αποφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος, διατηρεί και δημιουργεί θέσεις εργασίας ενώ ενισχύει την εικόνα της Χώρας,
– το επιτυχημένο μοντέλο της Κεντρικής Επιτροπής Προστασίας Οινοπαραγωγής (ΚΕΠΟ) που εφαρμόζεται στον τομέα του οίνου εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες,
– το γεγονός ότι αντίστοιχα μοντέλα οργάνωσης εφαρμόζονται σε άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη, για παραδοσιακούς παραγωγούς αποσταγμάτων ποιότητας, εδώ και 100 χρόνια τουλάχιστον
– το γεγονός ότι o Σύνδεσμος, σε συνεργασία με την Ένωση Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας, έχει υποβάλει από καιρό σχετικό αίτημα αλλά και πλήρη πρόταση θεσμικού πλαισίου για ένα τέτοιο Συμβούλιο,
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΩΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ
ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ,
ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΑΡΜΟΔΙΩΣ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ:
1. να θεσπιστεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Αποσταγμάτων, ως γνωμοδοτικό όργανο και συμβουλευτικό όργανο του Υπουργείου Οικονομικών, της ΑΑΔΕ και γενικότερα της Δημόσιας Διοίκησης, σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας και βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας αλκοολούχων ποτών καθώς και την προστασία και προαγωγή των σχετικών γεωγραφικών ενδείξεων.
2. το εν λόγω Συμβούλιο να έχει ως σκοπούς:
α) τη χάραξη στρατηγικού σχεδίου για τα ελληνικά αποστάγματα προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική πολιτική για την δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τα προϊόντα μας, την διασύνδεσή τους με τον τουρισμό, την γαστρονομία και τον πολιτισμό, και να απαντηθούν κατά τρόπο πειστικό και ρεαλιστικό ζωτικά κοινωνικά ζητήματα όπως η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ,
β) τη διαμόρφωση κοινών, εθνικών θέσεων για την προάσπιση του κλάδου στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τα διεθνή fora,
γ) τον καθορισμό προτεραιοτήτων ως προς την έρευνα γύρω από τα αποστάγματα, καθώς και η ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης γύρω από την τέχνη της αποσταγματοποιίας,
δ) τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει τα αποστάγματα με γνώμονα την μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την εξυγίανση του ανταγωνισμού και την διασφάλιση της ποιότητας και της διαφάνειας κατά την παραγωγή και διακίνησή τους,
ε) την επεξεργασία προτάσεων για την τροποποίηση των τεχνικών φακέλων γεωγραφικών ενδείξεων (ούζο, τσίπουρο, …) και εξέταση αιτημάτων για καταχώριση νέων ενδείξεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νέο ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα αλκοολούχα ποτά (Καν. (ΕΕ) 2019/787, ο οποίος υπαγορεύει την θεσμική οργάνωση του κλάδου,
3. στο εν λόγω Συμβούλιο να μετέχουν εκπρόσωποι του κλάδου των συστηματικών αποσταγματοποιών και ποτοποιών, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου και εκπρόσωποι των αρμόδιων δημοσιών αρχών.


