Το Ελληνικό κρασί κατακτά το Λονδίνο!

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Με τεράστια επιτυχία διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά η ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου στο Λονδίνο, την Τρίτη 9 Απριλίου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα από 11 έως 6μμ στην κατάμεστη St Mary’s Marylebone, συγκεντρώνοντας περίπου 300 επαγγελματίες της οινικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανάμεσά τους ξεχώρισε σημαντικός αριθμός επιδραστικών Masters of Wine, Master Sommeliers, εισαγωγείς και χονδρέμποροι, αγοραστές από κάβες, ξενοδοχεία, εστιατόρια και super markets, δημοσιογράφοι και άλλοι πολλοί.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διοργανώθηκαν 3 sold out master classes με ομιλητές τον διακεκριμένο Master of Wine Richard Bampfield και τον Bert Blaize, έναν από τους κορυφαίους οινοχόους και μέσα στους 50 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του κρασιού στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι δύο ομιλητές μαζί με την χημικό-οινολόγο, σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Σοφία Πέρπερα μύησαν τους εκλεκτούς προσκεκλημένους του ΣΕΟ σε μια οινική περιήγηση στους αμπελώνες της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως σήμερα παρουσιάζοντας κορυφαία ελληνικά κρασιά από τη Μακεδονία, Ήπειρο, Κεντρική Ελλάδα και Αττική, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κεφαλλονιά, Σαντορίνη, Σάμο και Σύρο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 44 οινοποιεία από ολόκληρη την Ελλάδα τα οποία απέδειξαν με έμπρακτο τρόπο γιατί το ελληνικό κρασί αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα δυνατότερα trends στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπερνώντας για δεύτερη συνεχή χρονιά το φράγμα των 7 εκ ευρώ σε αξία εξαγωγών.

Η εκδήλωση της Τρίτης ήταν η εναρκτήρια της φετινής χρονιάς που έχει στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς του ελληνικού κρασιού και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μήνα ελληνικού κρασιού σε συνεργασία με σημαντικό αριθμό σημείων λιανικής στο Λονδίνο αλλά και σε περιφερειακές πόλεις, επισκέψεις εξοικείωσης αγοραστών στους ελληνικούς αμπελώνες και μια σειρά από γευστικές δοκιμές και εκπαιδευτικά master classes σε Λονδίνο, Εδιμβούργο και Μάντσεστερ τον Σεπτέμβριο 2024.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι από την ανταπόκριση της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στο Ελληνικό κρασί. Όλο και περισσότερες καταξιωμένες Βρετανικές εταιρείες εισαγωγής αποφασίζουν να συμπεριλάβουν ελληνικά κρασιά στο χαρτοφυλάκιό τους ενώ super market, κάβες και εστιατόρια εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες. Είναι ξεκάθαρο ότι η διείσδυση του ελληνικού κρασιού στην πολύ ανταγωνιστική Βρετανική αγορά είναι πολυεπίπεδη και ουσιαστική και δεν περιορίζεται στην ελληνική κοινότητα. Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου δίνει έμφαση στις στοχευμένες επαγγελματικές ενέργειες που έχουν στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς που καλύπτει το ελληνικό κρασί και πάντα σε συμφωνία με το σχέδιο marketing που έχουμε εκπονήσει.” ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΟ Δρ. Γιάννης Βογιατζής.

Τα οινοποιεία που συμμετέχουν στην καμπάνια του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου είναι:

Από Μακεδονία:
Κτήμα Άλφα
Κτήμα Βιβλία Χώρα
Κτήμα Γεροβασιλείου
Κτήμα Διαμαντάκου
Κτήμα Κυρ Γιάννη
Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Οινοποιία Νίκου Λαζαρίδη
Κτήμα Παυλίδη
Κτήμα Τέχνη Οίνου
Οινοποιεία Μπουτάρη
Οινοποιία Κεχρή
Οινοποιείο Noema

Από Ήπειρο:
Οινοποιείο Jima

Από Κεντρική Ελλάδα:
Κτήμα Αβαντίς
Ελληνικά Κελλάρια Οίνων
Κτήμα Μουσών
Οινοποιείο Παπαγιαννάκος
Κτήμα Σαμαρτζή
Κτήματα Χατζημιχάλη

Από Πελοπόννησο:
Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου
Γαία Οινοποιητική
Κάστρο Κλάους
Κτήμα Μέγα Σπήλαιο/Cavino
Κτήμα Παλυβού
Κτήμα Σκούρα
Κτήμα Σπυρόπουλου
Κτήμα Τσέλεπου
Οινοποιία Παρπαρούση
Οινοποιείο Ρούβαλη
Οινοποιητική Μονεμβασιάς

Από Κρήτη:
Οινοποιείο Δουλουφάκη
Οινοποιείο Διαμαντάκη
Ιδαία Οινοποιητική

Από Κεφαλονιά:
Ορεάλιος Γη

Από Σύρο:
Οινοποιείο Ουσύρα

Από Σάμο:
ΕΟΣ Σάμου
Οινοποιείο Βακάκης

Από Σαντορίνη:
Κτήμα Αργυρού
Κτήμα Σιγάλα
Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου
Οινοποιείο Βασάλτη
Οινοποιείο Βενετσάνου
Oeno P
Santo Wines