Ημερίδα: “Κλιματική κρίση και βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα”

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Τη Δευτέρα 1η Ιουλίου στο Ηράκλειο Κρήτης (Αίθουσα Επιμελητήριου, Κορωναίου 9, Ηράκλειο) ο ΣΕΟ διοργανώνει ημερίδα με θέμα “Κλιματική κρίση και βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα”.

Η ημερίδα σκοπεύει να συνεχίσει τη συζήτηση που ανοίξαμε με το πρώτο συνέδριο για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και τις πιθανές στρατηγικές αντιμετώπισής τους. Συγχρόνως, θα τεθούν και ειδικότερα θέματα όπως αυτά των πιστοποιήσεων και του ανθρακικού αποτυπώματος, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κρητική αμπελουργία και την βιωσιμότητά της.

Την επιστημονική επιτροπή για την κατάρτιση του προγράμματος αποτελούν ο Δ/ντής του ΣΕΟ Θεόδωρος Γεωργόπουλος, Τακτικός Καθηγητής Νομικής, κάτοχος της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet αμπελοοινικού δικαίου (The Wine & Law Program) του Πανεπιστημίου της Reims, ο Στέφανος Κουνδουράς, Καθηγητής Αμπελουργίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ο Ηλίας Κόρκας, Καθηγητής Αμπελουργίας, Πρόεδρος Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών, Σχολή Επιστημών Τροφίμων Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και ο Δημήτρης Τάσκος Ερευνητής Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και αμπέλου, Τμήμα Αμπέλου.

Η οργάνωση της Ημερίδας αλλά και της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου μας στην Κρήτη, μιας από τις 6 περιφέρειες μέλη του ΣΕΟ σύμφωνα με το νέο του καταστατικό, έχει στόχο να δώσει την δυνατότητα αμεσότερης συμμετοχής των μελών μας στις συζητήσεις και τις διαδικασίες, συμβάλλοντας στην ανάδειξη των ιδιαίτερων θεμάτων που απασχολούν την περιφέρεια.

Καλούμε τα μέλη του ΣΕΟ, αλλά και το σύνολο της αμπελοοινικής κοινότητας, τους επιστήμονες και κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις και να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή απόψεων που θα
ακολουθήσει.

Στόχος μας είναι η διαμόρφωση θέσεων και ενδεχομένως η υιοθέτηση ψηφίσματος για τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει ο Σύνδεσμος και ο κλάδος γενικότερα, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθεί μια σταθερή και εμπεριστατωμένη στρατηγική αντιμετώπισης αυτής της τεράστιας κρίσης που βρίσκεται μπροστά μας. Μιας κρίσης που απειλεί την βιωσιμότητα του τομέα και την από αιώνων παραδοσιακή ύπαρξη των αμπελώνων και της οινοποιίας στον Ελλαδικό χώρο.

Πρόγραμμα:

– 08.30 Προσέλευση

– 09.00 Έναρξη – Χαιρετισμοί
Συντονιστής: Καθηγητής Θεόδωρος Γεωργόπουλος Δ/ντής του ΣΕΟ

– 09.15 Συμπεράσματα του 1ου συνεδρίου για την Κλιματική κρίση που διοργάνωσε ο ΣΕΟ τον Ιούνιο του 2023.
Στέφανος Κουνδουράς, Καθηγητής Αμπελουργίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

– 09.30 Βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα: Ευρωπαική μελωδία ή κακοφωνία;
Dr Ignacio Sanchez Recarte, Γενικός Γραμματέας CEEV – Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οινοποιητικών Επιχειρήσεων – Βρυξέλλες.

– 10.00 Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον αμπελοοινικό τομέα: Συμπεράσματα από τα παγκόσμια συνέδρια ‘TasteClimateChange’.
Michelle Bouffard, Δημοσιογράφος, ιδρύτρια ‘TasteClimateChange’.

– 10.30 Εξελίξεις στο πεδίο της γνώσης στον τομέα των εκπομπών άνθρακα: Το παράδειγμα της Carbon Space για την άμεση μέτρηση του αποτυπώματος άνθρακα.
Emma Fourdan, Team leader Carbon Space για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

– 11.00 Διάλειμμα

– 11.15 Το Πρότυπο Equalitas για την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική πιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού του κρασιού.
Riccardo Ricci Curbastro, Πρόεδρος Equalitas.

– 11.45 Η εμπειρία της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης: Όραμα – Επένδυση – Καινοτομία.
Στέλλιος Μπουτάρης, Οινοποιός & Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ.

– 12.15 Βιώσιμη αμπελουργία προσαρμοσμένη στον τόπο, τις κλιματικές συνθήκες και τους ανθρώπους της.
Στρογγυλό τραπέζι: Ιωάννης Βογιατζής, Θεόδωρος Γεωργόπουλος, Στέφανος Κουνδουράς, Δημήτρης Τάσκος

– 13.00 Οι αντιλήψεις της Κρητικής αμπελοοινικής κοινότητας για την κλιματική αλλαγή : Αποτελέσματα έρευνας
Δημήτρης Τάσκος Ερευνητής Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και αμπέλου, Τμήμα Αμπέλου

– 13.10 Βιώσιμη αμπελουργία στην Κρήτη, διαπιστώσεις, προβληματισμοί, προτάσεις.
Στρογγυλό τραπέζι: Ζαχαρίας Διαμαντάκης, Οινολόγος – Οινοποιός, Νίκος Μπαγκής, Γεωπόνος ΠΚΠΦΠΦΕ Ηρακλείου, Δημήτρης Τσουπέης Γεωπόνος Αμπελουργίας, Νίκος Σωμαράκης, Γεωπόνος Αμπελουργίας.

– 14.00 Συζήτηση – Συμπεράσματα – Προτάσεις

– 14.30 Διάλειμμα, Ελαφρύ γεύμα

– 15.00 Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου
• Απολογισμός
• Διάφορα θέματα, συζήτηση
• Αποφάσεις – Ψηφίσματα