Τα συναρπαστικά αποτελέσματα του Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2025

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Πραγματοποιήθηκε 25, 26 και 27 Φεβρουαρίου 2025 στη Θεσσαλονίκη, το 25ο “Thessaloniki Wine and Spirits Trophy” που διοργανώνεται από την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» (ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε), με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα, την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Η οργανωτική επιτροπή της φετινής διοργάνωσης αποτελείται από εκπροσώπους των ακόλουθων φορέων: Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε), Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Δ.Ο.Κ.), Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.), Ένωση Ελλήνων Οινολόγων.

Στη διάρκεια του διαγωνιστικού τμήματος του 25ου Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, 30 καταξιωμένοι γευσιγνώστες-κριτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Masters of Wine και Master Sommeliers, οινολόγοι, οινοχόοι και δημοσιογράφοι οίνου, χωρισμένοι σε 6 επιτροπές, δοκίμασαν 1030 δείγματα, από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Από αυτά, τα 805 βραβεύτηκαν με 736 οίνους και 69 αποστάγματα.
Πρόεδρος του Διαγωνισμού είναι ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης.

OΜΑΔΑ 1 – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΝΟΥ
RODERICK SMITH – MASTER OF WINE – ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ARNICA ROWAN DipWSET
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΒΙΤΑΚΗΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΕΡΟΠΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΡΑΔΗΜΟΥ-Associate Judge

 

ΟΜΑΔΑ 2 – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΝΟΥ
RONAN SAYBURN – MASTER SOMMELIER – ΠΡΟΕΔΡΟΣ
BAΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ DipWSET
DARIO BARBATO DipWSET
JURGEN HAMMER DipWSET
ANAΣΤΑΣΙΟΣ ΧΕΙΜΑΡΙΟΣ-Associate Judge

 

ΟΜΑΔΑ 3 – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΝΟΥ
JONAS ROJERMAN – MASTER OF WINE – ΠΡΟΕΔΡΟΣ
PIERRE VILA PALLEJA DipWSET
AΣΠΑΣΙΑ ΤΣΙΚΝΑ
ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΡΒΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΛΟΥΚΙΑ ΞΙΝΑΡΗ-Associate Judge

 

ΟΜΑΔΑ 4 – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΝΟΥ
ΜΑΤΤΗΕW WILKIN – MASTER SOMMELIER – ΠΡΟΕΔΡΟΣ
EYA MAΡΚΑΚΗ DipWSET
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΙΜΠΑ
ΜΑΡΚΟΣ ΖΑΜΠΑΡΤΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΟΥΖΙΚΑΣ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΛΟΛΑ-Associate Judge

 

ΟΜΑΔΑ 5 – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΝΟΥ
ΕRIC ZWIEBEL – MASTER SOMMELIER – ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΤΣΟΣ DipWSET
ΕΦΗ ΤΣΟΥΡΝΑΒΑ DipWSET
ΤΑΣΟΣ ΤΕΡΖΙΔΗΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΤΡΙΝΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΙΝΟΣ-Associate Judge

 

ΟΜΑΔΑ 6 – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ-ΟΥΖΟΥ-GIN
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΤΘΙΔΗΣ DipWSET – ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗΣ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΟΥΖΑ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΓΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΙΔΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖHΜΗΤΑΚΟΣ DipWSET – Associate Judge

Από τους εκπαιδευόμενους κριτές, Associate Judges, η κα.nΧριστίνα Καραδήμου αξιολογήθηκε με την καλύτερη επίδοση με έπαθλο την συμμετοχή της ως κριτής στην επόμενη διοργάνωση.

Οι 6 κριτικές επιτροπές λειτούργησαν με την επίβλεψη ενός προέδρου και μιας ομάδας υποστήριξης:

Πρόεδρος του Διαγωνισμού
Κωνσταντίνος Λαζαράκης Master of Wine
Ομάδα υποστήριξης
Αλεξάνδρα Ανθίδου Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής
Διευθύντρια ΕΝΟΑΒΕ
Κορνηλία Αλεξιάδου Εκπρόσωπος Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου
Αναστασία Γεωργαντά Εκπρόσωπος ΣΕΑΟΠ
Θάνος Καραθάνος Εκπρόσωπος Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων
Ξένια Κουρκουλού Εκπρόσωπος Δικτύου Οινοποιών Κρήτης
Νικόλαος Πανίδης Επικεφαλής Επιτροπών
Έφη Χατζηδημητρίου Γεωπόνος – Οινολόγος,
Επικ. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Τμήμα Χημείας
Θοδωρής Γκριμπίζης Υπεύθυνος Ελέγχου Πρωτοκόλλου
Παναγιώτου Κυριακή Υπεύθυνη Διαγωνισμού

 

Εκπρόσωπος Γενικού Χημείου Κράτους
Γιώτα Μανάρα Χημικός – Χ.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας
Εκπρόσωπος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ιωάννα Παππά Προϊσταμένη Διεύθυνσης Αξιοποίησης & Τεχνολογίας Τροφίμων

Οι δοκιμαστές εκτιμώντας το υψηλό επίπεδο των διαγωνιζόμενων δειγμάτων απένειμαν Χρυσά, Ασημένια και Χάλκινα μετάλλια σύμφωνα με την παρακάτω κατανομή ανά χώρα:

ΟΙΝΟΙ
Χώρα Χρυσό Ασημένιο Χάλκινο Σύνολο Μεταλλίων
Ελλάδα 63 222 407 692
Κύπρος 4 14 26 44
Σύνολα 67 236 433 736

 

AMΠΕΛΟΟΙΝΙΚΑ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ-ΟΥΖΟ-GIN
Χώρα Χρυσό Ασημένιο Χάλκινα Σύνολο Μεταλλίων
Ελλάδα 20 20 25 65
Κύπρος 3 1 4
Σύνολα 20 23 26 69

Επισημαίνεται ότι στο 77% των οίνων και στο 84% των αποσταγμάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό απονεμήθηκε μετάλλιο, γεγονός που αποδεικνύει την αναβαθμισμένη ποιότητα των κρασιών και αποσταγμάτων που συμμετέχουν κάθε χρόνο στον Thessaloniki Wine and Spirits Trophy 2025.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Για την απονομή της διάκρισης: ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ οι καλύτεροι οίνοι της κάθε κατηγορίας, εφόσον συγκέντρωσαν βαθμολογία χρυσού μεταλλίου, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές.

Στην φετινή διοργάνωση λοιπόν απονέμεται η διάκριση του καλύτερου οίνου του διαγωνισμού στον παρακάτω οίνο:

Όβηλος Ερυθρός 2020  Κτήμα Βιβλία Χώρα Α.Ε.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι συμμετοχές στο Thessaloniki Wine and Spirits Trophy κατανέμονται σε 6 κατηγορίες: Λευκοί, Ροζέ και Ερυθροί ήρεμοι οίνοι, Επιδόρπιοι Οίνοι, Αφρώδεις Οίνοι και Ρετσίνες. Οι καλύτεροι οίνοι ανά κατηγορία, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές και απονεμήθηκαν οι ακόλουθες διακρίσεις για τον καλύτερο οίνο ανά κατηγορία:

Καλύτερος Ερυθρός Οίνος:

Όβηλος Ερυθρός 2020  Κτήμα Βιβλία Χώρα Α.Ε.

Καλύτερος Ροζέ Οίνος:

Vera Rosa 2024 Αφοί Στραταριδάκη Ο.Ε.

Καλύτερος Λευκός Οίνος:

Νυχτέρι 2022 Κάναβα Χρυσού – Τσέλεπος

Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος:

Samos Anthemis 2019 Ε.Ο.Σ. Σάμου

Καλύτερος Αφρώδης ή Ημιαφρώδης Οίνος:

Φύσης Γήμορο 2023 Κήτας Βασίλειος

Καλύτερη Ρετσίνα:

Vosporos Canteen 2021 Georgiadis Canteen

Καλύτερο Απόσταγμα:

Τσίπουρο Σταλιά Σταλιά Single Barrel Οινοποιία Κοτρότσος Ι.Κ.Ε.

Καλύτερο Ούζο:

Ούζο Βρυσσάς Βρυσσάς Α.Ε.

Καλύτερο Gin:

Merlin London Dry Gin 2024 Ποτοποιία Λάζαρης

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Το «Thessaloniki Wine and Spirits Trophy» απονείμει τις ακόλουθες ειδικές διακρίσεις στους οίνους με την μεγαλύτερη βαθμολογία, με την προϋπόθεση ότι η βαθμολογία των οίνων των παρακάτω κατηγοριών αντιστοιχεί τουλάχιστον σε χάλκινο μετάλλιο:

1. Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Σαββατιανό Ανοιχτό Βιβλίο 2023 Ασκητόγλου Ιωάννης
2α. Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μοσχοφίλερο Bland de Gris 2024 Τσέλεπος Οινοποιητική Α.Ε.
Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μοσχοφίλερο Gris de Nuit 2024 Τσέλεπος Οινοποιητική Α.Ε.
3. Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μαλαγουζιά Μαλαγουζιά Κωνσταντάρα 2024 Τζέκης Ν. Μονοπρόσωπη ΕΠΕ
4. Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Βιδιανό Βιδιανό Solidus 2023 Zidianakis Garage Winery
5. Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ασύρτικο Νυχτέρι, Σαντορίνη 2022 Κάναβα Χρυσού – Τσέλεπος
6. Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξινόμαυρο Ξινόμαυρο 2021 Αμπελώνας Καμκούτη
7α. Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Αγιωργίτικο Αγιωργίτικο Μηδέν Άγαν 2022 Οινοποιία Παπαντώνη
7β. Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Αγιωργίτικο Αγιωργίτικο Νεμέα Reserve 2004 Κτήμα Νέμειον
8α. Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξινιστέρι Φικάρδος Ξινιστέρι 2024 Fikardos Winery
8β. Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξινιστέρι Ξινιστέρι 2024 Keo Plc Mallia Winery
9. Ειδική διάκριση σε έναν Βιολογικό οίνο Μαλαγουζιά Κωνσταντάρα 2024 Τζέκης Ν. Μονοπρόσωπη ΕΠΕ

Οι νικητές, οίνοι και αποστάγματα του 25ου Διαγωνισμού “Thessaloniki Wine & Spirits Trophy” είναι στη διάθεση του κοινού, στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr και σε ράφια σημείων πώλησης οίνων!

Πλέον οι νικητές οίνου και αποστάγματα θα συμπεριλαμβάνουν στη φιάλη τους το αυτοκόλλητο μετάλλιο της αξιολόγησής τους, χρυσό, ασημένιο ή χάλκινο ή κάποια από τις υψηλές διακρίσεις, τον “καλύτερο οίνο του διαγωνισμού” και τους “καλύτερους οίνους ανά κατηγορία” (Λευκοί, Ροζέ και Ερυθροί ήρεμοι οίνοι, Επιδόρπιοι Οίνοι, Αφρώδεις Οίνοι και Ρετσίνες), καθώς και τις ειδικές κατηγορίες που αφορούν τις ποικιλίες οίνων.

Το κοινό καλείται να τα γνωρίσει, με την αντίστοιχη ποιοτική σφραγίδα του Διαγωνισμού Θεσσαλονίκης, και φυσικά να τα επιλέξει, να τα δοκιμάσει, να τα απολαύσει σε προσωπικές στιγμές ή να τα προσφέρει ως δώρα.

Άλλωστε, στα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Θεσσαλονίκης συνυπογράφουν, η επιτυχής πορεία του, ήδη από το 1999, η βαρύτητα του ονόματος του προέδρου Master of Wine Κωνσταντίνου Λαζαράκη, το υψηλό επίπεδο γνώσεων αξιολόγησης των γευσιγνωστών-κριτών σε παγκόσμια εμβέλεια, η συμβολή σε όλη τη διεξαγωγή των κρίσεων, εκπροσώπων φορέων του κλάδου, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Χημείου του Κράτους, καθώς και η άρτια διοργάνωση σε όλη τη διάρκειά του στην προετοιμασία και διεξαγωγή.

Εξάλλου, 243 οινοποιίες/αποσταγματοποιίες εμπιστεύτηκαν φέτος τον Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης, αριθμός που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό των Ελληνικών και Κυπριακών ενεργών και αξιόλογων επιχειρήσεων των κλάδων.

Η τελετή απονομής των μεταλλίων στις οινοποιίες και αποσταγματοποιίες όπου τα δείγματά τους έχουν αποσπάσει ανάλογη βαθμολογία, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Μαρτίου 2025, στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ωδείο Αθηνών, ώρα 19:00.

Όπως κάθε χρόνο, στην έναρξη της τελετής απονομής του Διαγωνισμού, θα προσφερθεί το βραβείο “Greek Wine Industry Award” εκ μέρους των Ελλήνων Οινοποιών σε προσωπικότητα που έχει συμβάλλει στη διάδοση της αξίας του Ελληνικού Οίνου στο εξωτερικό. Φέτος το βραβείο αυτό θα παραλάβει ο κ. Κωνσταντίνος Σπηλιάδης, ιδιοκτήτης, μεταξύ άλλων, των εστιατορίων “Milos” που θα συναντήσουμε στις κοσμοπολίτικες πόλεις του πλανήτη μας. Εξάλλου, ο κ. Σπηλιάδης, εκτός από το κρασί και την Ελληνική γαστρονομία γενικότερα, φροντίζει κυρίως για τη διάδοση της Ελληνικής Ιστορίας και του Πολιτισμού μας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τα αποτελέσματα και όλες τις πληροφορίες για τον Ελληνικό κορυφαίο θεσμό “Thessaloniki Wine & Spirits Trophy”, το προφίλ, τους στόχους του, τον κανονισμό συμμετοχής δειγμάτων, τον τρόπο διεξαγωγής του, τους γευσιγνώστες-κριτές που συμμετέχουν, τους χορηγούς και πολλά ακόμη, θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr