Όταν ο καπνός “εισέρχεται” στον οίνο

Το περιοδικό Wine Enthusiast ανακήρυξε την οινολόγο Anita Oberholster από το πανεπιστήμιο του UC Davis, τον Tom Collins από το Washington State University και την Elizabeth Tomasino από το Oregon State University ως “Innovators of the Year” (καινοτόμους της χρονιάς), για τη συμβολή τους στην έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του καπνού από τις δασικές πυρκαγιές, στα σταφύλια που προορίζονται για οίνο. Το συγκεκριμένο βραβείο που θεωρείται από τα πλέον δημοφιλή στον οινικό κλάδο, απονέμονται σε άτομα και εταιρείες που έχουν σημαντική συνεισφορά στη οινική βιομηχανία καθώς και σε αυτή των αλκοολούχων ποτών.

Η Oberholster και η ερευνητική της ομάδα, ερευνούν πως ο καπνός επηρεάζει τα σταφύλια, τα πρέμνα, τη σύνθεση του οίνου και την οργανοληπτική του αντίληψη. Η ομάδα ονομάζει αυτό το πρότζεκτ με τον τίτλο “από τον καπνό στο ποτήρι”. Τα αποτελέσματα του ερευνητικού δείχνουν ότι τα σταφύλια που εκτίθενται στον καπνό που προέρχεται από τις δασικές πυρκαγιές, μπορούν να εμφανίσουν κηλιδώσεις. με συνέπεια ο οίνος που θα προκύψει να έχει γεύση στάχτης και καψίματος.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν δίκτυα με αισθητήρες σε πραγματικό χρόνο για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει ο καπνός σε έναν αμπελώνα. Ερευνούν επίσης λύσεις όπως η χρήση εμποδίων ως ένα μέτρο που θα μπορούσε να μειώσει ή να αποτρέψει την έκθεση των σταφυλιών στον καπνό ή ακόμα και ενός σπρέι που θα εφαρμόζεται πάνω στα σταφύλια στο πλαίσιο της φυτοπροστασίας. Ελπίζουν με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσουν ότι η οινική βιομηχανία των ΗΠΑ θα μπορεί να παράγει οίνους υψηλής ποιότητας, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι μελλοντικών πυρκαγιών.

Εάν τα σταφύλια εκτεθούν στον καπνό, ειδικά όταν η επαφή διαρκέσει μεγάλο διάστημα, μπορεί να καταστρέψει εντελώς την ποιότητα των σταφυλιών. Η επίδραση μάλιστα του φαινομένου της κηλίδωσης από τον καπνό, κάποιες φορές δεν μπορεί να σταματήσει. Η πρόβλεψη του μεγέθους της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί στην οργανοληπτική αίσθηση του παραγόμενου οίνου είναι αδύνατη. Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλές μεταβλητές με κυριότερες τη “φρεσκάδα” του καπνού, τον αριθμό των φορών που τα σταφύλια εκτέθηκαν στον καπνό και την ποικιλία του σταφυλιού.

ΠΗΓH: UC Davis

✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ