Πλαστικά που θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει στον ωκεανό, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων πωμάτων για οίνους

Μετά το οινοποιείο Château Galoupet με τον οίνο “Nomade” από το πρόγραμμα “Prevented Ocean Plastic”, η Vinventions (μια εταιρεία που προσφέρει διάφορες επιλογές για τον πωματισμό τον οίνων) λανσάρει το “Nomacorc Ocean”, ένα πώμα που χρησιμοποιείται για ήρεμους οίνους και παράγεται από απόβλητα που ανακτήθηκαν λίγο πριν βρεθούν στον ωκεανό.

“Το 80% της θαλάσσιας ρύπανσης, προκαλείται από πλαστικά απόβλητα που κινδυνεύουν να βρεθούν στους ωκεανούς. Τα συγκεκριμένα απόβλητα είναι γνωστά ως Ocean-Bound Plastic (OBP), συσσωρεύονται σε παράκτιες περιοχές και πόλεις που στερούνται αποτελεσματικές υποδομές για συλλογή τους. Έτσι, τα πλαστικά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να καταλήξουν στους ωκεανούς μέσω του ανέμου, της βροχής, των ρευμάτων των ποταμών, ή της παλίρροιας”, εξηγεί η Vinventions, η οποία έχει αναθέσει σε μια πιστοποιημένη εταιρεία από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Zero Plastics Oceans να τα συλλέξει.

Το πλαστικό ανακυκλώνεται και υποβάλλεται σε επεξεργασία ώστε να παραχθούν πώματα που παρέχουν την ίδια απόδοση και αξιοπιστία με τα άλλα πώματα της σειράς Nomacorc. Η Vinventions έχει ήδη εγκαθιδρύσει δύο συνεργασίες για αυτά τα πώματα. Το Maison Bouey, που βρίσκεται στην περιοχή Medoc της Γαλλίας, επέλεξε τα πώματα Nomacorc Ocean για την εξ ολοκλήρου βιολογικά σειρά οίνων “Oh La Vache”. Στην Ιταλία, το σικελικό κτήμα Donnafugata επέλεξε τα πώματα για τον οίνο Damarino που παράγει.

Πριν από την κυκλοφορία του Nomacorc Ocean, η Vinventions είχε ήδη αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα συλλογής. Για κάθε τόνο πλαστικού που χρησιμοποιείται στη σειρά Nomacorc Blue, η οποία έχει την έγκριση “Net Zero Plastic to Nature”, μια ισοδύναμη ποσότητα αφαιρείται οριστικά από το περιβάλλον.

ΠΗΓH: Vitisphere

✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ