Τεύχος #62 – Μάρτιος 2022

 (*) Πατήστε τα βελάκια που βρίσκονται στην πάνω δεξιά γωνία του περιοδικού ώστε να “ανοίξει” το τεύχος σε όλη την οθόνη ή εναλλακτικά πατήστε τα σήματα “+” και “-” για να μεγεθύνετε ή να μικρύνετε το περιοδικό στο ίδιο παράθυρο. Με τα βέλη “>” και “<” μπορείτε να ξεφυλλίσετε το τεύχος, ενώ κρατώντας πατημένο το ποντίκι να ανεβοκατάσετε τη σελίδα. 
Χορηγοί τεύχουςΛέξεις κλειδιά
Ευχαριστούμε θερμά τις εταιρείες, που χάρη σε αυτές μπορούμε να μεταφέρουμε την επιστήμη της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης στις οθόνες σας:
MEΓAΛOI XOPHΓOI : Τρύξ Α.Ε. [#1] [#2] [#3] [#4]   •   Α. & Σ. Χρυσανθακόπουλοι Ο.Ε. [#1] [#2] [#3] [#4]   •   Αμπελοοινική Ι.Κ.Ε. [#1] [#2]   •   Innovino Ι.Κ.Ε. [#1] [#2]   •   Π.Ι. Κοντέλλης Α.Ε.Β.Ε. [#1]   •   Σίμος Κωνσταντίνος [#1]   •   Quattrolab A.E. [#1]
XOPHΓOI : Ravago Chemicals Hellas A.E. [#1]   •   Inox Vessel Constrinox – Αφοί Γιαννουκάκη Α.Ε. [#1]   •   Elias Valavanis Α.Ε. [#1] [#2] [#3]   •   Sygenta Hellas Μ. Α.Ε.Β.Ε [#1]   •   GS Labelprint I.K.E. [#1]   •   PRM – Polytrade Ε.Ε. [#1]   •   Cork Hellas – Αφοί Κοκκαλίδη Ο.Ε. [#1]   •   Δομική Πρόοδος Α.Ε. [#1]   •   WTG – Quantor GMBH [#1]   •   Βιοδυναμική Α.Ε. [#1]   •   Φυτώρια Αμπέλου Φασούλης [#1]   •   Ενοχημική Α.Ε. [#1]   •   Άστρον Χημικά Α.Ε. [#1]   •   Selloplast – Αλ. Παγιάντζας Α.Ε. [#1]   •   Κοροπούλης Συσκευασίες Α.Ε. [#1]   •   PackSystems Ι.Κ.Ε. [#1]   •   ΕΒΥΠ Ε.Ε. [#1]   •   Dry Ice Creation & Services Ι.Κ.Ε. [#1]   •   Αμερέλ Α.Ε. [#1]   •   Φυτώριο Αμπέλου Ταραλάς [#1]   •   Alves Portugal Cork I.K.E. [#1]
batonnage, bod, cod, pinore, pinot noir, premium, regent, saccharomyces cerevisiae, terroir, αδρανές αέριο, αερισμός, άζωτο, αλκοόληαμειψισπορά, αμπέλια, αμπελοκαλλιέργεια, αμπελώνας, ανάδευση, ανθοκυάνες, αντλία, ανώτερες αλκοόλες, αποαλκοολοποίηση, άρωμα, ασθένειες, βαρέλι, βέκιος, βιολογική καλλιέργεια, βιομάζαβοτρύτηςβρετανομύκητες, δεξαμενή, διοξείδιο του θείου, δρυς, εδαφοκάλυψη, έδαφος, εναλλάκτες, ενέργεια, ένζυμα, εξοπλισμός, ερυθροί οίνοιεστέρες, ζιζάνια, ζύμες, ζυμομύκητες, ζύμωση, ηλεκτρισμόςθειώδες, θείωση, θερμοκρασίαθερμομόνωσηθρεπτικάθυμάριισότοπα, ιχνηλασιμότητα, καθαρισμός, καλλιέργεια, καρναχαλάδες, καύσιμα, κλίμακόστοςκοτσερίδης, κτήμα μουσών, μεσοκαλλιέργειαμετάγγιση, μηλογαλακτική, μηχανήματα, μπογιαλαμάδες, νερόνοθεία, ντότσικα, οινολάσπες, οίνοι, οξείδωση, οξειδωτικό στρεςοξυγόνο, οξύτηταοργανοληπτικά, παλαίωση, πάσσαλοι, περονόσπορος, πίεσηπιστοποίηση, ποικιλίεςρετσίνα, ρίγανησαββατιανό, σάκχαρα, σακχαροπεριεκτικότητα, συγκαλλιέργεια, σωλήνεςτανίνες, τάσση, τερπένια, τρακτέρ, τρυγία, τρυγικά άλατατρυγικό κάλιο, ύδρευση, υδροξείδιο του νατρίουυπερθέρμανση, υπέρτασηφαινολικά, φλαβανοειδή, φλαβανόλες, φύλλωμα, ψεκαστικά, ψυκτικά, ωρίμανση
Επιστροφή στα Τεύχη

🔍 Αναζήτηση άρθρου :

Ενημερωθείτε για τα θέματα που σας ενδιαφέρουν πληκτρολογώντας την επιθυμητή λέξη-κλειδί στο παρακάτω πεδίο αναζήτησης
Εναλλακτικά, επιλέξτε μία από τις προκαθορισμένες κατηγορίες που ακολουθούν:
Λίπναση εδάφουςΆρδευση & υδατικές ανάγκεςΦυτοπροστασία, ασθένειες & απειλέςΚλάδεμα αμπέλουΦωτοσύνθεσηΠερκασμόςΞεφύλλισμα & βλαστολόγημαΤρύγοςΕκχύλισηΑλκοολική ζύμωσηΜηλογαλακτική ζύμωσηΤρυγική σταθεροποίησηΠρωτεϊνική σταθεροποίησηΩρίμανση & παλαίωσηΑντιμικροβιακή προστασίαΑπόσταξη & αποστάγματαΕμφιάλωση & συσκευασίαΠωματισμόςΜεταφορά κρασιούΤεχνολογία υποπροϊόντωνMarketing & εμπόριο οίνουΝομοθεσία & επιχειρηματικά προγράμματαΟινοτουρισμόςΓευσιγνωσία & οργανοληπτικό προφίλΔιατροφή & υγείαΒιολογικές & βιοδυναμικές πρακτικέςΒιωσιμότητα & περιβάλλονΤεχνολογία & επιστήμηΙστορίαΣυνεντεύξεις & βιογραφίεςΒιβλιοπαρουσίαση
• Η βιομιμητική τεχνολογία: εφαρμοσμένα παραδείγματα στους τομείς της αμπελουργίας και της οινολογίας [#61]
• Η βιογεωγραφική περιφερειοποίηση των κοινοτήτων των ζυμομυκήτων στην Ελλάδα και οι περιβαλλοντικοί οδηγοί κατανομής των ειδών σε τοπική κλίμακα [#61]
• Ζυμώσεις με μεικτές καλλιέργειες non saccharomyces και s.cerevisiae ζυμομυκήτων (μέρος 2ο) [#60]
• Βιοποικιλότητα των γαλακτικών βακτηρίων οινολογικού ενδιαφέροντος: είδη και στελέχη με αρνητική και θετική επίδραση στην ποιότητα και την ασφάλεια του οίνου [#60]
• Η «βιοπροστασία» ως εναλλακτική μέθοδος της προσθήκης θειώδους [#60]
• Με την 2B FermControl όσο λιγότερα τόσο το καλύτερο “less is more” [#60]
• Η Enartis παρουσιάζει τη Hideki® : την τανίνη για τη φυσική προστασία των οίνων [#60]
• Νέα στελέχη ζυμών δίνουν τη δυνατότητα στους οινοποιούς να βελτιώσουν τον χαρακτήρα των κρασιών τους [#60]
• Η 3D εκτύπωση των αμφορέων ανοίγει νέους δρόμους στην οινοποίηση [#60]
• Ζυμώσεις με μικτές καλλιέργειες non saccharomyces και s.cerevisiae ζυμομυκήτων (μέρος 1ο) [#59]
• Οινοποίηση και παλαίωση: πόσο οξυγόνο προσθέτουμε και πότε; [#58]
• Πώς θα αυξήσω το φρέσκο χαρακτήρα των ερυθρών κρασιών; [#56]
• Προζυμωτική βιοπροστασία σε σταφύλια και γλεύκος [#56]
• Η επιρροή της virtual reality στην αγορά οίνου [#61]
• Έπαψε το κρασί να είναι στη «μόδα»; [#61]
• Διαφορές στις καταναλωτικές συνήθειες των αγοραστών οίνου πριν και μετά το lockdown [#60]
• Η πανδημία και το πέρασμα των οινοποιείων σε μία νέα εποχή επικοινωνίας [#59]
• Το BREXIT θα φέρει γραφειοκρατία και αύξηση τιμών στα εισαγόμενα κρασιά [#59]
• Οι πρώτες εκτιμήσεις του OIV για την παγκόσμια παραγωγή του 2020 [#59]
• Ένας αλλιώτικος τρόπος αποστολής φιαλών [#58]
• Marketing στα κοινωνικά δίκτυα για τη βιομηχανία του κρασιού (μέρος 2ο) [#58]
• Ένας διεθνής διαγωνισμός διαφορετικός [#58]
• Δαμάζοντας τη στρατηγική εμπορία [#57]
• Ηθικός καταναλωτισμός, η νέα τάση! [#57]
• Marketing στα κοινωνικά δίκτυα για τη βιομηχανία του κρασιού (μέρος 1ο) [#57]
• Οινοτουρισμός: η λαμπρή πορεία στο εξωτερικό και οι δυνατότητες εξέλιξης στην Ελλάδα [#56]
• Οινεμπόριο: ο κανόνας του παιχνιδιού και η στρατηγική της αράχνης [#55]
• Pinore: νέα ερυθρή ποικιλία από τη διασταύρωση «Pinot Noir» και «Regent» [#62]
• Επίδραση της ωρίμανσης των σταφυλιών στον χαρακτήρα των οίνων από Σαββατιανό [#62]
• Η βιομιμητική τεχνολογία: εφαρμοσμένα παραδείγματα στους τομείς της αμπελουργίας και της οινολογίας [#61]
• Τα διατροφικά λίπη αλληλοεπιδρούν με τις τανίνες σταφυλιών για να επηρεάσουν τη γεύση του κρασιού [#61]
• Διαμόρφωση του προφίλ κρασιού με μία καινοτόμο χρήση των κληματίδων της αμπέλου [#60]
• Ανάκτηση της οσφρητικής μας ικανότητας έπειτα από νόσηση με Covid-19 [#60]
• Πως διάφορα πιπέρια μιμούνται τα αρώματα διάσημων ποικιλιών [#60]
• Η κρυφή γοητεία των αρωμάτων και πως αυτή θα απελευθερωθεί [#59]
• Πως οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τα κρασιά με λίγα σάκχαρα; [#57]
• Μαυροδάφνη. Η ποικιλία της επόμενης μέρας [#57]
• Η πλαστικότητα της ποικιλίας Chardonnay απέναντι στο κλίμα [#56]
• Ήρθε άραγε το τέλος των υψηλόβαθμων κρασιών; [#56]
• Πώς θα αυξήσω το φρέσκο χαρακτήρα των ερυθρών κρασιών; [#56]
• Ο «πράσινος» χαρακτήρας των ερυθρών κρασιών [#55]
• Πόση βενζίνη μπορείς να αντέξεις στο κρασί σου; [#55]
• Μαγνητικά σωματίδια μπορούν να βελτιώσουν το άρωμα του κρασιού [#55]
• Οι νευροεπιστήμες αναλύουν τη γεύση [#55]
• Οι εντυπωσιακές επιδράσεις της μουσικής στο κρασί! [#55]
• Μύθοι και κρασί [#55]
• Το ζήτημα της ενέργειας στον αμπελοοινικό τομέα: προτάσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους [#62]
• Υπερθέρμανση του πλανήτη και ποιότητα οίνου: Είμαστε κοντά στο κρίσιμο σημείο; [#62]
• Η βιομιμητική τεχνολογία: εφαρμοσμένα παραδείγματα στους τομείς της αμπελουργίας και της οινολογίας [#61]
• Επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων (μέρος 5ο) [#60]
• Η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι προκλήσεις της αμπελουργίας [#60]
• Η διαμόρφωση των δευτερογενών μεταβολιτών των ραγών από αβιοτικούς παράγοντες σε ένα σενάριο κλιματικής αλλαγής [#60]
• Για να επαναφέρουμε την βιοποικιλότητα στα αμπέλια δεν αρκεί να φυτεύουμε δένδρα [#60]
• Φυσικός φελλός και κλιματική αλλαγή [#59]
• Διαχείριση αποβλήτων: βιοαντιδραστήρες μεμβρανών (μέρος 4ο) [#59]
• Μέθοδοι επεξεργασίας υγρών αποβλήτων οινοποιείων: οι βιολογικές μέθοδοι επεξεργασίας (μέρος 3ο) [#58]
• Διαχείριση αποβλήτων (μέρος 2ο) [#57]
• Διαχείριση αποβλήτων (μέρος 1ο) [#56]
• Οικολογικές φιάλες από φυτικές ίνες [#56]
• Το ζήτημα της ενέργειας στον αμπελοοινικό τομέα: προτάσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους [#62]
• Pinore: νέα ερυθρή ποικιλία από τη διασταύρωση «Pinot Noir» και «Regent» [#62]
• Αυθεντικότητα και ιχνηλασιμότητα ελληνικών οινικών προϊόντων [#62]
• Η New Holland παρουσιάζει τα νέα ειδικά τρακτέρ T4 FNV [#62]
• Η βιομιμητική τεχνολογία: εφαρμοσμένα παραδείγματα στους τομείς της αμπελουργίας και της οινολογίας [#61]
• Μία νέα ψηφιακή εποχή ξημέρωσε για τους Ιάπωνες οινόφιλους [#59]
• Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία επεξεργασίας των λευκών οίνων [#58]
• Πώς θα είναι το οινοποιείο του μέλλοντος [#58]
• Ένα νέο εργαλείο στα χέρια των οινοποιών [#58]
• Εφαρμογή για smartphones που προβλέπει την πίεση στα αφρώδη [#58]
• Ένας αλλιώτικος τρόπος αποστολής φιαλών [#58]
• Μικροτσίπ στις φιάλες ενάντια στην οικονομική νοθεία [#57]
• Οινικές εφαρμογές κατακλύζουν την κινεζική αγορά [#57]
• Νέα εφαρμογή που μεταφράζει τις ετικέτες των οίνων [#57]
• DroneAgronomics: εξειδικευμένη υπηρεσία αμπελουργίας ακριβείας [#56]
• Μαγνητικά σωματίδια μπορούν να βελτιώσουν το άρωμα του κρασιού [#55]
• Οι νευροεπιστήμες αναλύουν τη γεύση [#55]
• Το μέλλον του κρασιού ίσως να περιλαμβάνει drones και εδώδιμα μπουκάλια [#55]